Για πρώτη φορά μετά το 1974, οι δυο πλευρές «τοπιογραφούν» τις θέσεις τους με κατάθεση χαρτών, με τους οποίους και οριοθετούνται οι δυο «ισότιμες πολιτειακές οντότητες» (constituent states) που θα συναπαρτίζουν την υπό προαγωγή Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία. Εάν κι εφόσον –εννοείται –καταλήξουν σε κοινό παρονομαστή. Κάτι που προδιαγράφει αφενός σκληρή διαπραγμάτευση και αφετέρου διάθεση για μείζονες συμβιβασμούς. Οπόταν και πριν καλά καλά τους υποβάλουν, «πέφτουν απάνω τους» με πρωτοφανείς πιέσεις (αλλά και υποσχέσεις) ισχυροί παράγοντες, προκειμένου να επιτευχθεί τελικός ιστορικός συμβιβασμός. Τερίζα Μέι (διά του σερ Αλαν Ντάνκαν), Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ εκ μέρους της ΕΕ και Ουάσιγκτον με τηλεφωνικές επικοινωνίες.
ΤΑ ΕΔΑΦΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. Οπως έχει διαρρεύσει (και μας έχει επιβεβαιωθεί από ενημερωμένες πηγές), οι χάρτες των δυο πλευρών προσεγγίζουν αρκετά όσον αφορά τα εδαφικά ποσοστά. Διαφέρουν όμως ριζικά ως προς τις ποιοτικές παραμέτρους. Με την έννοια των περιοχών, τις οποίες οι μεν Ελληνες απαιτούν να τους επιστραφούν και οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν να μην αποδίδουν! Γύρω από αυτή την παράμετρο δίδονται από χθες διαπραγματευτικές μάχες. Από τις οποίες σήμερα θα εξαρτηθούν ουσιαστικά όλα.
Οι χάρτες θα κατατεθούν σε απόρρητη θυρίδα στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία δεν θα έχει πρόσβαση κανένας. Και δεν θα δημοσιοποιηθούν εάν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία. Με τον μεν ελληνοκυπριακό προνοείται για το τουρκοκυπριακό κρατίδιο εδαφικό ποσοστό της τάξεως του 28,2% ενώ ο τουρκοκυπριακός προσδιορίζει τουρκική ζώνη 29,2% «κατ’ ελάχιστον». Με την έννοια ότι ανάλογα με το πάρε δώσε αυτά μπορεί να διαφοροποιηθούν αναλόγως.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. Με το έγγραφο Αναστασιάδη, όπως το διαμόρφωσαν οι επιτελείς του και οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στη Γενεύη:
– Προνοείται ελληνοκυπριακός έλεγχος του 50,4% της κυπριακής ακτογραμμής, με το υπόλοιπο 49,6% να παραμένει στους Τουρκοκυπρίους. Σε αυτά τα ποσοστά δεν περιλαμβάνονται όσα υπάγονται στα κυρίαρχα βρετανικά εδάφη.
– Επανακτώνται περιοχές στις οποίες τελικά θα μπορέσουν να επανέλθουν και να επανεγκατασταθούν στις εστίες και τις περιουσίες τους τουλάχιστον 91.000 πρόσφυγες.
– Η περιοχή Μόρφου (που αποτελεί μήλον της Εριδος) εντάσσεται στην ελληνική περιοχή, όπως και κεφαλοχώρια της περιοχής Κυθρέας βορείως της Λευκωσίας. Φυσικά και η Αμμόχωστος.
– Τέλος για μεγάλο τμήμα της κατεχόμενης Χερσονήσου Καρπασίας προνοείται ειδικό καθεστώς. Ούτε υπό ελληνοκυπριακό, ούτε υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο, αλλά υπό τη διοικητική εξουσία της Ομοσπονδίας.
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. Παρ’ όλο που δεν έχει διαρρεύσει το τουρκικό έγγραφο, από το περιβάλλον της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας αναφέρεται ότι με τις προτεινόμενες εδαφικές αναπροσαρμογές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους μόνο 60.000 έως 63.000 ελληνοκύπριοι.
Ενώ σε ό,τι αφορά τη Μόρφου, αυτή μάλλον διχοτομείται! Με το τουρκοκυπριακό κρατίδιο να ελέγχει όλη την περιοχή βορείως της κωμοπόλεως, μέχρι τη θάλασσα. Ελέγχοντας και τα ζωτικής σημασίας υδροφόρα στρώματα της περιοχής. Επομένως και τη σύνολη ακτογραμμή. Η οποία δίδει προφανή γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα, καθώς αποτελεί προγεφύρωμα προς τις δυτικές παρυφές της Κύπρου.
Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ. Από χθες πάντως εξελίσσονται ιδιαίτερα κρίσιμες ζυμώσεις, με παρεμβάσεις ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, που κινούνται και προς Αθήνα και προς Αγκυρα, με στόχο να προλειάνουν το έδαφος για τη σημερινή Διάσκεψη. Και σε αυτά τα πλαίσια υπάρχουν ενδείξεις ότι από πλευράς συγκεκριμένων ευρωπαϊκών δυνάμεων, «εκδίδονται μεταχρονολογημένες επιταγές» προς την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να προλάβουν αδιέξοδα και να αποφύγουν επιπλοκές. Σήμερα θα διαφανούν σαφέστερα οι διαθέσεις, από την εμπλοκή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στη Διάσκεψη, στην οποία και θα διατυπωθούν οι προθέσεις της ΕΕ ως προς το νέο τοπίο που θα ανακύψει σε περίπτωση λύσεως. Δεδομένου μάλιστα ότι αμέσως μετά το βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου θα αποτελέσει, και με όρους ουσιαστικούς, επικράτεια της ευρωζώνης. Προς την οποία πρέπει να αποβεί συμβατό, από οικονομικής (και όχι μόνο) απόψεως.
Στο περιθώριο ακριβώς και σε σχέση με όσα προκύπτουν ως χρηματοδότηση της λύσεως, κινούνται κι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Η σημερινή πάντως Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών όσον αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά με Τερέζα Μέι, Ερντογάν και Τσίπρα «σταντ μπάι» για κάθε ενδεχόμενο. Διασπάσεως δηλαδή του αδιεξόδου και στα πιο δύσκολα. Οπόταν και οι εξελίξεις θα πάρουν άλλη μορφή και θα είναι καταιγιστικές.
Εάν όχι, τότε οι δυο πλευρές «θα επανέλθουν οίκαδε» και θα συνεχίσουν από τα σημεία όπου κατέληξαν. Χωρίς να ακυρωθούν όσα έχουν επιτευχθεί.