Ο σχεδιασμός της Πειραιώς στο ξεκίνημα του 2017 δίνει έμφαση στην ατζέντα της καθημερινότητας, με την οποία συνδέονται και οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις ακόμη και χωρίς την έγκριση των δανειστών, αλλά χθες ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να αναδείξει μια νέα διαχωριστική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση –που προκάλεσε αίσθηση στο γαλάζιο στερέωμα και συνδέεται με το «ύφος και το ήθος» της εξουσίας, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του.

Αρκούσε μια προσωπική παρέμβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σηματοδοτήσει ένα νέο πεδίο σύγκρουσης με το Μέγαρο Μαξίμου και, παράλληλα, να λειτουργήσει ως διαβεβαίωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να κινηθεί στον ίδιο πολιτικό δρόμο με τον Πάνο Καμμένο. Η προϊστορία του υπουργού Αμυνας στη ΝΔ και η προνομιακή σχέση που διατηρούσε τα προηγούμενα χρόνια με τον Κώστα Μητσοτάκη, δεν αποτελούν εχέγγυο για μια μελλοντική προσέγγιση με τη νέα ηγεσία της ΝΔ. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι βρίσκεται απέναντι στον Πάνο Καμμένο και τις πρακτικές του, οι οποίες έχουν ομογενοποιηθεί πλέον με τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί.

H ανάρτηση στο facebook. Το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook δεν ήταν λακωνικό και αποτελεί, ουσιαστικά, την αφετηρία ενός νέου πολέμου, με φόντο τον έλεγχο και την κριτική στην εξουσία. Με αφορμή μια από τις αγωγές που καταθέτει σωρηδόν ο υπουργός Αμυνας (αυτή τη φορά εις βάρος του σκιτσογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη), ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύει ένα δριμύ κατηγορώ, καταγγέλλοντας παράλληλα μια κυβερνητική επιχείρηση «εξόντωσης και τρομοκράτησης» των δημοσιογράφων, με όπλο τις αγωγές.

«Είναι ενδεικτικό μιας επικίνδυνης, αυταρχικής και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτης αντίληψης που όλο και περισσότερο φαίνεται να ενστερνίζεται όχι μόνο ο κ. Καμμένος προσωπικά, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την αντίληψη. Μαζί με κάθε δημοκρατικό πολίτη, από όποιον χώρο και αν αυτός προέρχεται. Στην Ελλάδα του 2017, η ελευθερία γνώμης και η άσκηση κριτικής στην εξουσία είναι αδιαπραγμάτευτα. Οσο και αν κάποιοι επιδιώκουν το αντίθετο. Ο έλεγχος της εξουσίας είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας», είναι η δική του σκληρή αντίδραση, η οποία καταλήγει με ένα μήνυμα ενεργού συμπαράστασης σε όσους κινούνται στο ευρύτερο πεδίο των μέσων ενημέρωσης: «Βαστάτε γερά όλοι όσοι έχετε το θάρρος να λέτε τη γνώμη σας ενυπόγραφα και να μπαίνετε στην κονίστρα του δημόσιου διαλόγου. Δεν είστε μόνοι σας».

ΟΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ. Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές τόνιζαν χθες το βράδυ ότι η αντίδραση Μητσοτάκη για ανάλογες πρακτικές θα κλιμακωθεί από την πλευρά της ΝΔ, παράλληλα με τις διαχωριστικές γραμμές που έχει χαράξει η ηγεσία στο πεδίο της οικονομίας. Ο δρόμος της μείωσης των φορολογικών συντελεστών που υποδεικνύει τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους πιστωτές, θα εξειδικευθεί το προσεχές διάστημα από την Πειραιώς, ενώ ήδη από τη ΔΕΘ έχουν περιγραφεί τα πεδία στα οποία είναι αναγκαίες σχετικές παρεμβάσεις -από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο επιχειρήσεων έως τον αυξημένο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και το κρασί.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ αναφέρουν ότι το σχέδιο στοχευμένων φοροελαφρύνσεων αποτελεί βασικό στοιχείο για την επαναφορά της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά και προβάλλεται ήδη στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Το ίδιο σχέδιο, εξάλλου, θα παρουσιάσει και στην Ανγκελα Μέρκελ, κατά την συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Φεβρουαρίου στην Καγκελαρία. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ακόμη ότι η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις ακόμη και χωρίς την έγκριση των δανειστών «δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αλλά προειλημμένη απόφαση» για όσες φορορολογικές επιβαρύνσεις κρίνεται ότι λειτουργούν ως τροχοπέδη τόσο για τα δημόσια έσοδα όσο και για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά, το φθινόπωρο του 2103, για μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και μειώσεις στο ειδικό τέλος καυσίμων, αποτελεί έναν «οδηγό αξιοπιστίας» που προβάλλουν ιδιαίτερα στην Πειραιώς.