Την πρώτη επίσκεψη γνωριμίας με την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Yποθέσεις πραγματοποίησε χθες στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως με ενημέρωσε από το Βερολίνο ο ημέτερος αρμόδιος, ο Γιώργος Παππάς.
Στο γεύμα εργασίας με τον ομόλογό του υφυπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ συζητήθηκαν διμερή και ευρωπαϊκά θέματα, το Κυπριακό την ώρα που η διαπραγμάτευση της Γενεύης περνούσε σε αποφασιστική καμπή. Για εκεί αναχώρησε ο Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τον Ροτ, αφού διεκπεραίωσε στο Βερολίνο και το κομμάτι της κομματικής, τρόπον τινά, εξωτερικής πολιτικής.
Στη γερμανική πρωτεύουσα λοιπόν συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του συνδικάτου παροχής υπηρεσιών Verdi Φρανκ Μπσίρσκε και τον Τόμας Νορντ, βουλευτή και ταμία του κόμματος Λίνκε. Στόχος, όπως είπε ο υπουργός στους έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο, είναι να διαμορφωθεί μια «νέα πλειοψηφία στην Ευρώπη και σε κοινωνικό επίπεδο» μετά την «20ετία φιλελεύθερης κυριαρχίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε από καιρό στον προθάλαμο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα ως παρατηρητή στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρά την γκρίνια των εγχώριων ευρωσοσιαλιστών. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής θα φανούν και στην εκλογή νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου που θα αντικαταστήσει τον αποχωρούντα σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς.

Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
Να μείνω στο Βερολίνο, για να υπογραμμίσω κάτι σημαντικό. Ανάμεσα στα διμερή θέματα που συζήτησαν Ροτ – Κατρούγκαλος ήταν και το Μουσείο Ολοκαυτώματος που σχεδιάζεται να ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι το όραμα του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη και του προέδρου της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ: το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια Μνημείο Ολοκαυτώματος, μουσειακός χώρος και εκπαιδευτήριο, στην πόλη που έχασε 55.000 εβραίους κατοίκους της, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Αουσβιτς.
«Η Θεσσαλονίκη στερήθηκε το μέλλον της, από λιμενεργάτες μέχρι πάμπλουτους πολίτες της» συνηθίζει να λέει ο Μπουτάρης, ο οποίος –να θυμίσω –μαζί με τον Σαλτιέλ επισκέφθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου το Βερολίνο, όπου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ροτ και βουλευτές του Μπούντεσταγκ.
Κατάφεραν μάλιστα να αποσπάσουν γενναία χρηματοδότηση από τη Γερμανία, που αναλαμβάνει το ένα τρίτο του συνολικού κόστους. Πέντε εκατομμύρια ευρώ ενεγράφησαν ήδη στον γερμανικό προϋπολογισμό του 2017 και άλλα πέντε δεσμεύονται για το 2018. Ο Κατρούγκαλος ενημερώθηκε για το γερμανικό ενδιαφέρον, «θέλουμε να το προωθήσουμε από κοινού» είπε, αποφεύγοντας όμως αναφορά σε συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Στο Βερολίνο, φαίνεται, πάντα όλοι αποφεύγουν να μιλάνε για λεφτά!