Δεν είχε προσδιοριστεί εδώ και καιρό η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου. Κάποιοι «κακοπροαίρετοι» μιλούσαν ακόμη και για ματαίωση, ενώ και από τις δύο πλευρές δινόταν η εντύπωση ότι δεν συντρέχει λόγος βιασύνης.

Η ανατροπή έγινε χθες, οπότε και κλείδωσε το ραντεβού της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον πρώην πρωθυπουργό. Κι επειδή το γοργόν και χάριν έχει… ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) θα περάσει σήμερα στις 15.00 το κατώφλι του γραφείου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Ενόψει του καλέσματος της Φώφης στο Caravel το ερχόμενο Σάββατο, είναι αυτονόητο ότι η συνάντηση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον! Δεν θέλω να προδικάσω το αποτέλεσμα, ότι δηλαδή Γεννηματά και Παπανδρέου θα ανακοινώσουν σίγουρα κάποια συνεργασία, θυμήθηκα όμως κάτι που μου είχε πει πρόσφατα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα γίνει ποτέ ραντεβού, αν πρόκειται να πάει στραβά το ραντεβού!».

Ζητεί προ ημερησίας για τους αγρότες

Στο μεταξύ την πρώτη αναμέτρηση του 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής προκαλεί η Φώφη, η οποία με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητεί τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες.

«Το μείγμα των μέτρων της κυβέρνησης, η καθυστέρηση στην αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη 2015 – 2020, το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας λόγω και της έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η μεγάλη καθυστέρηση στις εκτιμήσεις των ζημιών και στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο οικονομικής βιωσιμότητας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ειδικότερα στους μικρούς και μεσαίους. Γι’ αυτό οι αγρότες ζητούν αλλαγή πορείας και μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής» επισημαίνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Νίκο Βούτση και αιτιολογεί το αίτημά της, λέγοντας ότι «η συζήτηση είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις από την κυβέρνηση και να δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την υποστήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας».

Ακόμα περιμένουν τις επιστροφές

Παράξενα πράγματα συμβαίνουν! Το λέω με αφορμή τη νέα ερώτηση της ΚΟ της Συμπαράταξης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αφορά τα 20 εκατ. ευρώ που δεν έχουν αποδοθεί εδώ και δύο χρόνια σε περίπου 50.000 οικογένειες χωριών με αιολικά πάρκα –σημειώνεται ότι όπως προβλέπεται το 3% από τα ακαθάριστα έσοδα των αιολικών πάρκων θα αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες που τα φιλοξενούν, ενώ έχουν προβλεφθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014 όλες οι διαδικασίες για την άμεση κατανομή των συγκεκριμένων ποσών.

«Εδώ και δύο χρόνια δεν αποδίδονται τα περίπου 20 εκατ. που έπρεπε να έχουν πιστωθεί από τον Φεβρουάριο του 2015 στους λογαριασμούς της ΔΕΗ των 50.000 οικογενειών των 272 ορεινών χωριών της χώρας, όπου είναι εγκατεστημένα αιολικά πάρκα» αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών προς τον Γιώργο Σταθάκη, με την επισήμανση ότι προβλέπονται 1,5 εκατ. ευρώ για την Κάρυστο, 1,3 εκατ. ευρώ για την Αργολίδα, 1,3 εκατ. ευρώ για τη Ροδόπη, 1 εκατ. ευρώ για τη Σητεία, 600.000 ευρώ για την Αρκαδία κ.λπ.

Η ερώτηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την καταγγελία του υπευθύνου της ΚΟ της Συμπαράταξης για θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η υπόθεση της διετούς «παράνομης» παρακράτησης των χρημάτων παίρνει «μορφή σκανδάλου».

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημοκρατική Συμπαράταξη ασχολείται με το θέμα. Τον Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με τον Μανιάτη, ο τότε υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης είχε δεσμευθεί ότι «η κατανομή θα γινόταν τις αμέσως επόμενες ημέρες!».

Πλέον στη Συμπαράταξη εντείνεται ο φόβος μήπως τα χρήματα έχουν διατεθεί από την κυβέρνηση για άλλο σκοπό, γι’ αυτό και ρωτούν τον υπουργό «πότε, επιτέλους, θα αποδώσετε τα παρακρατηθέντα 20 εκατ. ευρώ που πρέπει να αποδοθούν στις 50.000 οικογένειες», υπογραμμίζοντας ότι «στο ξεκίνημα του 2017, με τις τεράστιες επιβαρύνσεις σε όλα τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση άμεσα να αποδώσει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τα 20 εκατ. ευρώ στις οικογένειες των ορεινών χωριών μας».

Οι μεταρρυθμιστές ζητούν κοινή σύσκεψη

Κλείνοντας δεν φεύγω από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς έλαβα μια ανακοίνωση των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς. Να υπενθυμίσω στους… μη επιμελείς αναγνώστες μου που έχουν μπερδευτεί με όλες αυτές τις κινήσεις και τους φορείς της Κεντροαριστεράς ότι πρόκειται για την πολιτική κίνηση του Σπύρου Λυκούδη, που συνεργάστηκε εκλογικά με Το Ποτάμι.

Βέβαια και να ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ολόκληρη την ανακοίνωση, δεν χωράω σήμερα, γιατί είναι και 297 λέξεις. Αλλωστε το ρεζουμέ της γράφεται με πολύ λιγότερες. Τι λένε; Να ενωθεί ο χώρος, να μην επαναλάβουν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, να μην κοιτά, κοινώς, ο καθένας το μαγαζάκι του.

Τι ζητούν; Μια κοινή σύσκεψη όλων των δυνάμεων του χώρου «για να διαπιστωθούν οι συγκλίσεις ή οι διαφορές σε πνεύμα ενότητας και κοινής προοπτικής, όχι αντιπαράθεσης και εγωιστικών αποκλίσεων». Μάλιστα. Αν ήμουν καλός άνθρωπος θα σχολίαζα με την παροιμία «τ’ είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα». Αλλά επειδή είμαι κακός προτιμώ να σχολιάσω με την άλλη, πάλι για τον Γιάννη, που λέει «τι κάνεις, Γιάννη; Κουκιά σπέρνω».