Mε το βλέμμα στραμμένο στις 23 Ιανουαρίου 2017, ημέρα Δευτέρα, είναι οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι περιμένουν το πρωί της ημέρας εκείνης να ακούσουν την απόφαση των ελλήνων δικαστών για το αίτημα έκδοσής τους στη χώρα τους, από την οποία κρίνονται η τύχη και η ζωή τους. Χθες, λίγες ώρες μετά το πρώτο «όχι» που διατύπωσε με την αγόρευσή της η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, στην αίθουσα της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου ο συνάδελφός της Χαράλαμπος Βουρλιώτης είπε το δικό του «όχι» στην έκδοση άλλων δύο τούρκων αξιωματικών. Πρόταση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το κατάμεστο ακροατήριο.
«Ακόμη και αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας, δεν πρέπει να εκδοθούν» τόνισε ο ανώτατος εισαγγελέας και αναφερόμενος εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη γείτονα διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι οι οκτώ, αν εκδοθούν, θα υποστούν βασανιστήρια, εξευτελισμούς και εν τέλει δεν θατύχουν δίκαιης δίκης.
Νομικός πολιτισμός
«Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία, αν μείνουμε μόνο στα έγγραφα της δικογραφίας» υπογράμμισε με έμφαση ο Βουρλιώτης και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό και οι έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού».
Νωρίτερα οι δύο εκζητούμενοι εξηγώντας τους λόγους που δεν επιθυμούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους είπαν πως «φύγαμε για να αποφύγουμε τον θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα, θα ήμασταν νεκροί».
Πάντως, όπως επισημάνθηκε χθες στη διαδικασία, σε περίπτωση που οι αρεοπαγίτες αχθούν σε διαφορετική απόφαση από τις εισαγγελικές προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, ο Αρειος Πάγος θα είναι το πρώτο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο που θα έχει συναινέσει στην έκδοση Τούρκων στη χώρα τους.