Εχουμε ξεπεράσει προ πολλού το σημείο όπου η ιστορία του Ντόναλντ Τραμπ έγινε πιο περίεργη και ανατριχιαστική από ταινία του Χόλιγουντ, γράφει ο Γκίντεον Ράχμαν στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η τελευταία εξέλιξη σε αυτή την περίπλοκη ιστορία αφορά μια σειρά σοβαρών κατηγοριών εις βάρος του νεοεκλεγέντος προέδρου, που είναι υπόψη των μυστικών υπηρεσιών. Το έγγραφο που περιγράφει τις στενές σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία δημοσιοποιήθηκε. Ας θυμόμαστε κάποια σημαντικά πράγματα, καθώς διαβάζουμε αυτή την είδηση.

1. Οι πιο βαριές κατηγορίες αφορούν την παράνομη επικοινωνία μεταξύ μελών του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και της ρωσικής κυβέρνησης και το ότι οι Ρώσοι έχουν στα χέρια τους υλικό (φωτογραφίες ή βίντεο) με «περίεργη» σεξουαλική συμπεριφορά του νεοεκλεγέντος προέδρου. Αυτές οι πληροφορίες κυκλοφορούν στα αμερικανικά ΜΜΕ εδώ και κάποιες εβδομάδες. Ομως μέχρι τώρα δεν τις δημοσιοποίησε κανείς επειδή δεν υπήρχαν αποδείξεις.

2. Αυτοί οι ισχυρισμοί λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Ο Τραμπ έχει ήδη αρνηθεί ότι υφίστανται και τους χαρακτήρισε «ψεύτικες ειδήσεις» και «κυνήγι μαγισσών». Το γεγονός ότι τα σοβαρά ΜΜΕ δεν μπόρεσαν να βρουν αποδείξεις υπονομεύει την αξιοπιστία της είδησης αυτής. Από την άλλη όμως, όπως παρατηρούν ειδικοί, οι μυστικές υπηρεσίες δεν κάνουν ειδική ενημέρωση στον νυν και τον μελλοντικό πρόεδρο εάν δεν πιστεύουν πως το θέμα είναι πραγματικό. Πάντως, ο δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, που υποτίθεται ότι συναντήθηκε με ρώσους πράκτορες στην Πράγα, έγραψε στο twitter ότι δεν έχει βρεθεί ποτέ στη ζωή του στην Πράγα.

3. Είναι σημαντικό το ευρύτερο πλαίσιο. Ενας λόγος για τον οποίο αυτοί οι ισχυρισμοί μπορούν να προκαλέσουν τέτοια ζημιά είναι διότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο αφήγημα. Επί μήνες, οι πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί ο Τραμπ είναι τόσο φιλορώσος. Πιο πρόσφατα, υπήρξε φημολογία σχετικά με το γιατί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επιμένει να απορρίπτει τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η πιο προφανής εξήγηση είναι απλά ότι ο Τραμπ αντιδρά σε οτιδήποτε μπορεί να υπονομεύσει τη νομιμότητα της εκλογής του. Ομως, υπάρχει και η θεωρία ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν οπτικό υλικό που εξευτελίζει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

4. Η άμεση επίπτωση θα είναι περιορισμένη. Κάποιοι αντίπαλοι του Τραμπ ελπίζουν πως η ιστορία θα είναι τόσο εκρηκτική ώστε να τον εμποδίσει να ορκιστεί. Αυτό είναι μάλλον απίθανο. Πάντως, αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι ο Τραμπ, που επί μήνες διακινούσε τον ψεύτικο ισχυρισμό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, παραπονιέται τώρα για «ψεύτικες ειδήσεις» εις βάρος του.

5. Μακροπρόθεσμα οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλες. Είναι πιθανόν, τις επόμενες ημέρες, αυτοί οι ισχυρισμοί να διαψευσθούν, οπότε δεν θα επηρεάσουν τον Τραμπ. Ομως, εάν το Κογκρέσο και οι μυστικές υπηρεσίες επιμείνουν να ψάξουν περαιτέρω το θέμα και μάλιστα στο πλαίσιο των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων, τότε ο Λευκός Οίκος του Τραμπ θα είναι πολύ πιο αδύναμος.

Η χειρότερη περίπτωση θα είναι μια μακροχρόνια έρευνα για τον Τραμπ. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, που ξεκίνησε από γεγονότα στη διάρκεια των εκλογών, χρειάστηκαν δύο χρόνια πριν εξαναγκαστεί σε παραίτηση ο Ρίτσαρντ Νίξον. Οι σεξουαλικές καταγγελίες εναντίον του Τραμπ –παρότι τις διαψεύδει –προκαλούν πλήγμα στο κύρος του νέου προέδρου. Δεν είναι καλό, καταλήγει ο Ράχμαν, να ορκίζεσαι μπροστά σε τόσα ειρωνικά χαμόγελα.