Μια ιστορία με σεξ, χρήματα και εκβιασμούς –η πιο εκρηκτική που έχει δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα –απασχολεί από χθες τις ΗΠΑ, μόλις δέκα ημέρες πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου. Μια πικάντικη ιστορία η οποία συνδέει τον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ και το Κρεμλίνο και αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, μυστικές συναντήσεις συνεργατών του Τραμπ με ρώσους πράκτορες, κυβερνοεπιθέσεις και οπτικό υλικό από σεξουαλικές συνευρέσεις που εκθέτουν. Ολα αυτά θα ήταν φήμες αν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν τα έπαιρναν τόσο σοβαρά ώστε να ενημερώσουν επίσημα τόσο τον Μπαράκ Ομπάμα όσο και τον Τραμπ, τον οποίο φέρεται να αφορούν. Ο Τραμπ τις διέψευσε χθες, κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογή του.

Στο έγγραφο που παρουσιάστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες δεν γίνονται συγκεκριμένες αναφορές, αυτό όμως μάλλον θα συμβεί αργότερα. Η έρευνα διενεργήθηκε από πρώην πράκτορα της βρετανικής αντικατασκοπίας και δόθηκε στον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος την παρέδωσε στον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον περασμένο μήνα. Η ακρίβεια όσων αναφέρονται εκεί ερευνάται, στελέχη όμως των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Βρετανίας επιμένουν ότι δεν πρόκειται για απάτη. Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης περιέγραψε την πηγή που έγραψε την έκθεση ως αξιόπιστη και καλά πληροφορημένη, με ικανές διασυνδέσεις στη Ρωσία. Κάποια κομμάτια της έκθεσης που αφορούν γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν από 20 Ιουνίου έως 20 Οκτωβρίου πέρυσι, αναφέρονται σε προβλέψεις επιτυχημένες για όσα ακολούθησαν.

Ενα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι ότι «ο Τραμπ έχει εκτεθεί τόσο πολύ από τις δραστηριότητές του στη Μόσχα και οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αρκετά ντοκουμέντα στα χέρια τους ώστε να τον εκβιάζουν».

Σε κάποιο σημείο αναφέρεται ότι το Κρεμλίνο υποστηρίζει και βοηθά τον Τραμπ τα τελευταία πέντε χρόνια, με στόχο να προωθήσει «διαφωνίες και διχασμό στη δυτική Συμμαχία». Επίσης, γίνεται μνεία του γεγονότος ότι ο Τραμπ απέρριψε «αρκετές, ιδιαίτερα δελεαστικές, προτάσεις για ακίνητα που του προσφέρθηκαν στη Ρωσία», ιδιαίτερα κοντά σε περιοχές όπου θα διεξαχθεί ο τελικός γύρος του Μουντιάλ 2018. Ωστόσο «εκείνος και οι στενοί συνεργάτες του γίνονται συχνά αποδέκτες πληροφοριών από το Κρεμλίνο σχετικά με τους πολιτικούς αντιπάλους, τόσο στο Δημοκρατικό Κόμμα όσο και στο Ρεπουμπλικανικό.

Κατά τη χθεσινή, πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές ο Τραμπ ρωτήθηκε επανειλημμένως για τους «ρωσικούς φακέλους» και απάντησε ότι πρόκειται για κάτι «που έχουν εφεύρει» αντίπαλοί του, τους οποίους όμως δεν κατονόμασε. «Αν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν με εκτιμά, αυτό αποτελεί ατού και όχι μειονέκτημα για μένα» ανέφερε, αποδεχόμενος πάντως την άποψη πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση εναντίον συστημάτων των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο μεγιστάνας εκτίμησε ότι είναι πιθανό οι ίδιες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να έδωσαν τις ενημερώσεις τους για τη Ρωσία στα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ντροπή, είπε και έκανε λόγο για «ψευδή στοιχεία και άρρωστα μυαλά», διαβεβαιώνοντας πως ο ίδιος δεν έχει λάβει κανένα δάνειο από τη Ρωσία. Ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα παραδώσει την ηγεσία του ομίλου του στους γιους του και είπε χαρακτηριστικά πως, παρότι προ ημερών του προτάθηκε μια προνομιακή συμφωνία, την απέρριψε. Ακόμη, υποσχέθηκε ότι όλα τα κέρδη των ξενοδοχείων του από ξένα κράτη θα τα δωρίζει στο δημόσιο ταμείο.

Οσον αφορά την οικονομία της χώρας, δήλωσε ότι ο ίδιος θα γίνει «ο μεγαλύτερος δημιουργός απασχόλησης τον οποίο δημιούργησε ποτέ ο Θεός» απαριθμώντας διάφορες μεγάλες εταιρείες, κυρίως αυτοκινητοβιομηχανίες, που έχουν δεσμευθεί να εντείνουν τη δραστηριότητά τους στις ΗΠΑ. Απείλησε άλλη μία φορά ότι θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον όσων βιομηχανιών μεταφέρουν εγκαταστάσεις τους στο εξωτερικό. Είχε διαμηνύσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι θα επιβάλει απαγορευτικούς δασμούς 45% στις κινεζικές εισαγωγές. «Λάβαμε φανταστικά νέα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ημουν πολύ ενεργός σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας μας» είπε ο Τραμπ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σπουδαία νέα θα ανακοινωθούν τις προσεχείς δύο εβδομάδας για ομίλους οι οποίοι θα επενδύσουν στις Μεσοδυτικές (πολιτείες)» υπονοώντας ότι η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, εταιρεία κολοσσός, και η φαρμακευτική βιομηχανία θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην περιοχή αυτή. Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 4,7% στα τέλη Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.