Με βασικό σκοπό την πρόληψη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Youth Power», το οποίο υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού.

Οπως σημειώνει η Αρτεμις Τσίτσικα, πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου κι απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού που βρίσκονται στη μεταβατική φάση της προεφηβείας. «Τότε ουσιαστικά μπαίνουν οι βάσεις για να μην παρασυρθούν ως έφηβοι». Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αποτελείται από οκτώ θεματικές ενότητες διάρκειας 90-120 λεπτών η καθεμιά και μπορεί να εφαρμοστεί την ώρα της ευέλικτης ζώνης στο πλαίσιο σχολικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου όπως είναι οι εξαρτησιογόνες ουσίες και εξαρτητικές συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, υπερβολική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), με διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου καθώς και με τον σχολικό εκφοβισμό. «Παράλληλα, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις προκλήσεις αυτές αλλά και έναν θετικό τρόπο σκέψης που θα τους κινητοποιήσει στην υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών που διασφαλίζουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή».