Μένουν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ώρες ολόκληρες. Κάποια από τα παιδιά ξεκλέβουν ώρες και από τον ύπνο, ακόμη και το φαγητό. Παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή, ενώ γίνονται όλο και πιο κλειστοί χαρακτήρες: η κατάχρηση του Διαδικτύου δεν είναι ένα φαινόμενο εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Αντίθετα, υπάρχουν αρκετά τέτοια κρούσματα που ανησυχούν τους επιστήμονες.

Οπως έχει επισημάνει η ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας ESPAD στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) Αννα Κοκκέβη, η αλματώδης αύξηση των τεχνολογιών και η διείσδυσή τους στον πληθυσμό των νέων φαίνεται να απειλεί με επιπρόσθετους κινδύνους αυτόν τον, ούτως ή άλλως, ευάλωτο πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας EUNETADB για την Ελλάδα αναδεικνύουν αυξητική τάση στις συμπεριφορές εξάρτησης και στις οριακά προβληματικές διαδικτυακές συμπεριφορές, με το σύνολο των δυσλειτουργικών διαδικτυακών συμπεριφορών να ανέρχεται σε 12,7%.

Οπως τονίζει η Αρτεμις Τσίτσικα, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης αποκτούν μια κακώς εννοούμενη «άνεση» στο Διαδίκτυο και αναπτύσσουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, φυσική συνάντηση με αγνώστους που γνώρισαν διαδικτυακά κ.λπ.). «Η πολύωρη χρήση του Διαδικτύου, πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε προβληματική χρήση. Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά υπήρχαν έφηβοι που παρουσίασαν σημαντική πτώση της σχολικής επίδοσης, ενώ παράλληλα μείωσαν τις δραστηριότητες και τα χόμπι τους. Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχε δυσλειτουργία, έλλειψη επικοινωνίας και αδυναμία τήρησης των ορίων μέσα στην ίδια την οικογένεια. Από τα παιδιά που ακολούθησαν πρόγραμμα παρέμβασης για το πρόβλημα το 72,2% παρουσίασε βελτίωση, ενώ τα υπόλοιπα δεν συνεργάστηκαν και εγκατέλειψαν το πρόγραμμα».

Πρωταθλητές

στον τζόγο

Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό, ωστόσο τα Ελληνόπουλα τζογάρουν. Και μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον στοιχηματισμό και τον τζόγο των 16άρηδων. Το ελληνικό ποσοστό, δε, είναι υπερδιπλάσιο από το ευρωπαϊκό. Είναι ενδεικτικό ότι το 12% των 16χρονων ευρωπαίων μαθητών παίζει τζόγο ή στοιχηματίζει  διαδικτυακά αρκετά συχνά. Στην Ελλάδα, ο ιντερνετικός τζόγος έχει μαγέψει τα παιδιά και κυρίως τα αγόρια. Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, πρόκειται για ένα αρκετά ανησυχητικό φαινόμενο καθώς για να εξαλειφθεί θα πρέπει να υπάρχει γονεϊκός έλεγχος, που στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά το Διαδίκτυο, δεν γίνεται όσο θα έπρεπε. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δύο στους πέντε δεκαπεντάχρονους έχουν τζογάρει έστω μία φορά, με τα αγόρια να φτάνουν σε ποσοστό το 68%.

Σημάδι ότι ο έφηβος έχει μπλέξει στα μονοπάτια του διαδικτυακού τζόγου θα μπορούσε – όπως τονίζουν οι ειδικοί – να είναι τα ψέματα που σκαρφίζονται σχετικά με την επικίνδυνη αυτή ενασχόλησή τους ή ακόμη και με τα χρηματικά ποσά που στοιχηματίζουν. Πάντως, αρκετές μελέτες δείχνουν πως οι ανήλικοι, οι οποίοι ασχολούνται με τον τζόγο, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε ενηλίκους που θα έχουν εξάρτηση από αυτόν. Αλλες πάλι μελέτες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα πως έφηβοι, οι οποίοι τζογάρουν, είναι πιθανότερο να έρθουν πιο κοντά σε εξαρτητικές συνήθειες και να υιοθετήσουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, είτε πρόκειται για τη χρήση αλκοόλ, τσιγάρου ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.