Η πιο ανεπιτήδευτα λαμπερή παρουσία τής μεγάλης οθόνης σήμερα, η Εμα Στόουν δηλαδή, πρωταγωνιστεί στο «La La Land», ένα εξίσου λαμπερό μιούζικαλ, που περισσότερο λειτουργεί ως σχόλιο πάνω στη μαγεία του σινεμά παρά αποτελεί μέρος της.

Και αυτό γιατί ο ικανότατος σκηνοθέτης Ντάμιεν Τσαζέλ είναι ένας αθεράπευτος κινηματογραφόφιλος ο οποίος στήνει μικρούς φόρους τιμής στο σινεμά που τον γαλούχησε (το προηγούμενο «Χωρίς μέτρο» άνετα στέκει ως ριμέικ του «Ρόκι» σε… εκτέλεση κρουστών).

Σε ένα τέτοιο σύμπαν, λοιπόν, η Εμα Στόουν μοιάζει να ανήκει, μια μορφή θαρρείς γεννημένη για «κλασικό» σινεμά, όπως δηλαδή το γνωρίσαμε μέσα από τις χολιγουντιανές κορυφές του τις δεκαετίες του ’30 και του ’40.

Γεννημένη το 1988 στην Αριζόνα, κόρη διευθυντή εργοληπτικής εταιρείας, έχει –κυρίως –σουηδική καταγωγή: το αληθινό της επώνυμο ήταν Στεν, αλλά αυτό μετατράπηκε σε Στόουν όταν ο παππούς της μετανάστευσε στις ΗΠΑ (έχει επίσης γερμανικές, αγγλικές, σκωτσέζικες και ιρλανδικές ρίζες). Επίσης οι φίλοι τη γνωρίζουν ως Εμιλι: Επέλεξε το Εμα όταν ανακάλυψε πως το όνομα Εμιλι Στόουν ήταν ήδη καταχωρισμένο στο Αμερικανικό Σωματείο Ηθοποιών.

Γρήγορες αποφάσεις –γνώρισμα αποφασισμένων ανθρώπων. Και η Εμα Στόουν ήταν αποφασισμένη να γίνει ηθοποιός από παιδί ακόμα, όταν δηλαδή πρωταγωνιστούσε σε μικρές θεατρικές παραστάσεις και έκανε εξίσου σποραδικές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές εμφανίσεις.

Ηταν άλλωστε ένας καλός τρόπος για να ξεπεράσει τις συχνές κρίσεις πανικού που τη «χτυπούσαν» από τα πρώτα της χρόνια, κάτι που δεν έχει κρύψει από τον Τύπο: «Οταν ήμουν περίπου επτά χρόνων, ήμουν σίγουρη ότι το σπίτι μου έπιασε φωτιά. Δεν ήταν παραίσθηση, ήταν μια μαχαιριά στο στήθος, τελείωνε ο κόσμος. Ρωτούσα ασταμάτητα τη μητέρα μου για το πρόγραμμα της ημέρας της. Ηθελα να ξέρω πόση ώρα θα είναι μακριά μου, πού θα πήγαινε, τι θα φάμε, τα πάντα. Υπήρχαν στιγμές που δεν μπορούσα να πάω στα σπίτια των φίλων μου και μετά βίας έβγαινα από την πόρτα του σπιτιού μου για να πάω σχολείο».

Τα χρόνια θα περάσουν και οι σκηνοθέτες θα ανακαλύψουν τη χαρισματική της μορφή, χρησιμοποιώντας την αρχικά σε μικρούς ρόλους, δίπλα σε αστέρια της αμερικανικής κωμωδίας.

Σκεφτείτε το λίγο: Και μόνο που την τοποθετείς απέναντι σε έναν ηθοποιό, αυτομάτως ανεβάσεις το πρεστίζ τού χαρακτήρα. Αισθάνεται όμως πως η τυποποίηση είναι κοντά και έτσι ζητά τη συμβουλή της Ρέιτσελ ΜακΑνταμς που έχει μόλις επιστρέψει από τα γυρίσματα του «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» και της λέει πολύ απλά: «Αν κάποιος έπρεπε να επιλέξει έναν σκηνοθέτη που θα του βγάλει τον καλύτερό του εαυτό και θα βοηθήσει την καριέρα του, αυτός θα ήταν ο Γούντι Αλεν».

Το κλικ που λέμε έρχεται με την πρώτη τους συνάντηση. Οπως είχε κάνει παλαιότερα με τη Σκάρλετ Τζοχάνσον, ο ενθουσιασμένος από την παρουσία της ηθοποιού αποφασίζει να την αγκαζάρει για δυο ταινίες στη σειρά, τη «Μαγεία του σεληνόφωτος» και τον «Παράλογο άνθρωπο», γυρισμένες το 2014 και το 2015 αντίστοιχα.

Στην πρώτη ερωτεύεται τον Κόλιν Φερθ. Στη δεύτερη τον Χοακίν Φίνιξ. Ελαφρές κωμωδίες και οι δυο (με μια δόση σασπένς στον «Παράλογο άνθρωπο») –και στις δυο όμως αποδεικνύεται το ιδανικό αντίβαρο των συμπρωταγωνιστών της, αποκαλύπτοντας μια εντυπωσιακή ερμηνευτική γκάμα.

Σήμερα δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για την πιο ταχύτατα ανερχόμενη ηθοποιό της γενιάς της. Πέρασε από τους δυο τελευταίους «Σπάιντερ-Μαν» (αντικείμενο πόθου του ήρωα –δεν πάει πιο πάνω!), ετοιμάζεται να ενσαρκώσει την Αγκαθα Κρίστι σε μια παραγωγή της Paramount, ποζάρισε στον φακό του «Ιnterview» με ρούχα γνωστών σχεδιαστών για ένα εκτενές φωτογραφικό αφιέρωμα (ανάμεσα στα ρούχα αυτά και ένα της δικής μας Mary Katrantzou) και επίσης θα είναι η πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου (ο άνθρωπος έχει άστρο, όχι αστεία): Η νέα ταινία του βραβευμένου έλληνα σκηνοθέτη θα είναι ένα δράμα εποχής με τίτλο «The Favourite» και θα έχει ως θέμα τη ζωή της βασίλισσας Αννας της Βρετανίας, τελευταίας μονάρχη του οίκου των Στιούαρτ –διαδραματίζεται στα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου αιώνα.

Ενδιαμέσως προετοιμάζεται για τον πρώτο ρόλο στην «Κρουέλα» των στούντιο Ντίσνεϊ, άλλη μια «live-action» εκδοχή των «101 Σκυλιών της Δαλματίας». Που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μας ενδιέφερε.

Με άλλα λόγια, αν πάμε να το δούμε, θα είναι για να απολαύσουμε την Εμα Στόουν σε ρόλο «κακιάς» (σκηνοθετεί ο μέχρι πρότινος τηλεορασάκιας Αλεξ Τίμπερς).

Πρώτα απ’ όλα όμως την απασχολεί το «La La Land»: Μετά τη βράβευσή της με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στο φιλμ, όλοι στοιχηματίζουν στο όνομά της για τα επερχόμενα βραβεία Οσκαρ. Και μάλλον έχουν δίκιο. Η ίδια δείχνει να το διασκεδάζει: Μέχρι και τσιφτετέλι χόρεψε στην τηλεοπτική εκπομπή της Ελεν ντε Τζενέρις. Το μέλλον τής ανήκει.