Oταν πριν από μερικές εβδομάδες ναυάγησαν οι συζητήσεις στο Μον Πελεράν, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί τον παρακάλεσε να σκεφτεί τα εγγόνια τους. Ο Ακιντζί δεν φέρθηκε με αβρότητα. Στην Κύπρο, μετά, μάθαμε ότι έκανε κρίση υπέρτασης. Αλλά κατόπιν, υπεύθυνοι ηγέτες και οι δύο, το ξανασκέφτηκαν. Και συνέχισαν τις συνεννοήσεις, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις. Την πρόοδό τους την επιβεβαιώνουν σήμερα από τη Γενεύη οι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΗΕ.

Ενα ταξίδι στα Κατεχόμενα της Κύπρου πριν από μερικά χρόνια ήταν επίσκεψη σε ένα σταματημένο παρελθόν. Ιδίως στα χωριά της Καρπασίας και στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα, στις περιοχές των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων, οι πιο ηλικιωμένοι ζουν ακόμα την απομόνωση και τον αποκλεισμό, με τουρκικά στρατεύματα κατοχής να ορίζουν τη ζωή τους.

Το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα ανακαινίστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά η ερημιά παραμένει. Ερημη είναι και η Αμμόχωστος, πόλη φάντασμα που περιμένει να ξανακατοικηθεί, να στηθεί από την αρχή. Κι είναι, ακόμα, σε πολλά σημεία του νησιού τα στρατιωτικά φυλάκια, οι τάφροι ενδιάμεσα, οι στρατιώτες ένθεν και ένθεν. Η επιβίωση ενός παρελθόντος που στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αν υπήρχαν συνθήκες ελευθερίας, θα είχε εκλείψει.

Ευτυχώς, την έκλειψη αυτού του αναχρονισμού μοιάζει να καταφέρνουν σύντομα ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Οσοι προέβλεπαν ναυάγιο των συνομιλιών φαίνεται ότι ηττήθηκαν. Οι ουσιαστικές συζητήσεις των δύο κοινοτήτων συνεχίζονται και οι πληροφορίες επιμένουν ότι μπήκαμε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

Οσοι επένδυσαν στη στασιμότητα, όσοι ισχυρίζονταν (κρυφά) όπως ο Ετζεβίτ ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974, όσοι επένδυσαν στην εμβάθυνση της διχοτόμησης για την περίφημη εθνική καθαρότητα χάνουν κατά κράτος. Για την Κύπρο ξημερώνει μια καλύτερη μέρα. Οι ηγέτες παραμερίζουν διαφορές επειδή σκέπτονται όχι τους εθνικούς εγωισμούς αλλά το κοινό συμφέρον τους.

Των συγχρόνων τους αλλά και των εγγονιών τους –που θα είναι κύπριοι ευρωπαίοι πολίτες.

YΓ: Η Ελλάδα ακόμα μια φορά διά του κ. Κοτζιά παρεμβαίνει υπονομευτικά στις προσπάθειες του προέδου Αναστασιάδη, δυστυχώς ο εθνικισμός έχει πολλά πρόσωπα.