Μόνο στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος των 2.000- 3.000 μετεγκαταστάσεων το μήνα από την Ελλάδα, τότε να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο της επανέναρξης των μεταφορών προσφύγων προς τη χώρα μας, ζητά με ερώτησή της στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ε. Βόζεμπεργκ.

Διευκρινίζει δε, ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνονται μόνο από κράτη μέλη που έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις τους για μετεγκατάσταση προσφύγων.Η ερώτηση της κ. Βόζεμπεργκ στηρίζεται στις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Τον Δεκέμβριο 2016, η Επιτροπή, στην τέταρτη σύσταση για σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει Δουβλίνου, διαπιστώνει ότι η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη θέσπιση των βασικών δομών για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ασύλου.

Μάλιστα, σημειώνει ότι η επανέναρξη των μεταφορών θα γίνει σταδιακά από 15 Μαρτίου 2017, βάσει ατομικών εγγυήσεων από τις ελληνικές αρχές, ότι κάθε πρόσφυγας που επιστρέφει θα γίνεται δεκτός με αξιοπρέπεια. Επιπλέον, καλεί όλα τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους για μετεγκατάσταση.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρεται επίσης στην όγδοη έκθεση για την υλοποίηση της μετεγκατάστασης-επανεγκατάστασης. Στην έκθεση υπογραμμίζεται, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της αποσυμφόρησης της χώρας, τα κράτη μέλη πρέπει στο εξής να πραγματοποιούν μηνιαίως, τουλάχιστον 2.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα, ενώ από τον Απρίλιο 2017 ο μηνιαίος αριθμός μετεγκαταστάσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 3.000.Δεδομένου ότι: α) η μέση ημερήσια άφιξη αλλοδαπών στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι περίπου 100- 150 άτομα και β) ότι κάποια κράτη μέλη παραμένουν απρόθυμα να δεχθούν πρόσφυγες, στο πλαίσιο των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, ερωτάται η Επιτροπή:-Θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση για τη σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών, την υλοποίηση των προβλεπόμενων 2.000 – 3.000 μετεγκαταστάσεων το μήνα από την Ελλάδα;-Σκέφτεται να μην επιτρέψει επιστροφές στην Ελλάδα από κράτη μέλη, που δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις τους για μετεγκατάσταση προσφύγων;».