Το τυπικό τέλος της χθεσινής συνεδρίασης δόθηκε µε την έκδοση κοινής ανακοίνωσης: «Συγκλήθηκε σήµερα 12 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο, υπό την αιγίδα του γ.γ. των Ηνωµένων Εθνών, µε τη συµµετοχή της αυτού εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί και της αυτού εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωµένου Βασιλείου ως εγγυητριών δυνάµεων και την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως παρατηρητή.

Η Διάσκεψη συνεχάρη στους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί για τη σηµαντική πρόοδο που σηµειώθηκε τους τελευταίους 20 µήνες στις διαπραγµατεύσεις για το Κυπριακό. Μόνο χάρη στην αφοσιωµένη τους εργασία κατέστη δυνατόν να συγκληθεί σήµερα η Διάσκεψη.

Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν όλοι για να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγµατεύσεων. Στις συζητήσεις σήµερα υπογραµµίστηκε η πρόθεση των συµµετεχόντων να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Αναγνώρισαν πως η ασφάλεια της µιας κοινότητας δεν µπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης. Επίσης αναγνώρισαν την ανάγκη να απαντηθούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα όραµα για την ασφάλεια µιας µελλοντικής ενωµένης οµοσπονδιακής Κύπρου.

Οι συµµετέχοντες αναγνώρισαν πως αυτή είναι η στιγµή για να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγµατεύσεις. Πρόκειται για µια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαµένη. Οι συµµετέχοντες ως εκ τούτου δεσµεύτηκαν στηρίξουν τη διαδικασία προς µια συνολική λύση στην Κύπρο. Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται πιο πάνω θα χρειαστούν συντονισµένες προσπάθειες από όλους τους ενδιαφεροµένους τις επόµενες ηµέρες.

Ως εκ τούτου, µε αυτό τον στόχο, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, στη βάση του προηγούµενου που καθορίστηκε, µε τα παρακάτω βήµατα:

– Τη δηµιουργία µιας οµάδας εργασίας στο επίπεδο των αντιπροσωπειών. Η οµάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου. Το έργο της θα είναι να καθορίσει συγκεκριµένα ερωτήµατα και τα όργανα που χρειάζονται για να απαντηθούν.

– Παράλληλα οι διαπραγµατεύσεις για τα εκκρεµούντα θέµατα στα άλλα κεφάλαια θα συνεχιστεί µεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

– Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αµέσως µετά για να ανασκοπήσει το αποτέλεσµα των συζητήσεων της οµάδας εργασίας. Στη Διάσκεψη επιβεβαιώθηκε η πλήρης δέσµευση των τριών εγγυητριών δυνάµεων να υποστηρίξουν την επίτευξη συνολικής συµφωνίας».