Ο κύβος ερρίφθη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη απέκτησε έναν νέο σύμμαχο στην προσπάθεια για την ενίσχυση και ενοποίηση της Κεντροαριστεράς. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) του Γιώργου Παπανδρέου θα συμμετάσχει στη Συμπαράταξη, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια. Οπως ακριβώς συμβαίνει με τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών. Αυτό επισήμως έγινε γνωστό χθες, αμέσως μετά τη συνάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου στο γραφείο της στη Βουλή. Βεβαίως, σύμφωνα με πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη, επί της ουσίας η συζήτηση ποτέ δεν είχε διακοπεί οριστικά. Ηταν «στον αέρα», όμως, διότι δεν είχαν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες. Γι’ αυτό και καταλυτικό ρόλο στη χθεσινή εξέλιξη έπαιξε η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Caravel. Αυτή τουλάχιστον ήταν η αφορμή.
Χθες, μετά το τέλος της 45λεπτης συνάντησης, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλησε να πει πολλά στους δημοσιογράφους και παρέπεμψε στην κοινή ανακοίνωση που ακολούθησε. Μίλησε όμως για «σημαντικό βήμα» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρευρεθεί στο σαββατιάτικο κάλεσμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν Γεννηματά και Παπανδρέου λίγη ώρα αργότερα εκφράζεται «η κοινή βούληση να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού».
Η αρχή. Τι είχε προηγηθεί; Το ραντεβού οριστικοποιήθηκε μόλις μία ημέρα νωρίτερα, προχθές Τετάρτη. Η αρχή ωστόσο έγινε την περασμένη εβδομάδα, οπότε και η Γεννηματά τηλεφώνησε στον Παπανδρέου για να τον καλέσει στην εκδήλωση στο Caravel. Σε αυτό το τηλεφώνημα αποφασίστηκε να συζητήσουν και γενικότερα θέματα γύρω από τη συνεργασία του ΚΙΔΗΣΟ με τη Συμπαράταξη. Ζητήματα που εκκρεμούσαν ήδη από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και τη συνάντηση του Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο. Ακολούθησε σειρά τηλεφωνικών επαφών μεταξύ των επιτελείων της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρώην πρωθυπουργού και συμφωνήθηκε ένα πρώτο –τυπικό –πλαίσιο συνεργασίας. Τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα αυτής, όπως άλλωστε διευκρινίζεται και στη χθεσινή ανακοίνωση, «θα εξειδικευθούν σύντομα, αφού προηγουμένως συζητηθούν στα πολιτικά όργανα της ΔΗΣΥ και του ΚΙΔΗΣΟ». Σε κάθε περίπτωση, η «επίσημη πρώτη» της διευρυμένης πλέον Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη –πιθανότατα στη Βουλή –με τη συνάντηση των επικεφαλής των τεσσάρων συνιστωσών.
Η ΠΛΕΥΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι για το αποτέλεσμα της συνάντησης η Φώφη Γεννηματά είχε ενημερώσει ήδη από την Τετάρτη τα στελέχη του κόμματος, όπως και τον προκάτοχό της Βαγγέλη Βενιζέλο. Από πλευράς του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα πάντα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, υπήρχε κατανόηση σε ό,τι αφορά το κομμάτι της διεύρυνσης, αλλά και η ξεκάθαρη στάση ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να θέσει την παράταξη σε κρίση. Αντιστρόφως, σε όλους στο ΠΑΣΟΚ είναι κατανοητά και απολύτως σεβαστά τα ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους και ιστορικής συνείδησης που έχει θίξει ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα δημόσια. Αναμένεται όμως να το κάνει στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεδριάζει την προσεχή Κυριακή.
«ΣΤΑΔΙΟ» ΕΝΟΤΗΤΑ. Η συνεργασία της Συμπαράταξης με το ΚΙΔΗΣΟ, πάντως, δεν θα πρέπει να ξαφνιάζει. Η Φώφη Γεννηματά εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με το τρίπτυχο «Ανανέωση, Διεύρυνση, Ενότητα» και πάνω σε αυτόν τον σκοπό, όπως τονίζουν συνεργάτες της, δεν σταμάτησε στιγμή να εργάζεται. Ακόμα κι αν σε ορισμένες περιπτώσεις ορισμένοι θέλησαν να ερμηνεύσουν τη στάση της ως «πάγωμα» των διαδικασιών. Για την ίδια, η Κεντροαριστερά αφορά τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και τη λύση τους και δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης προσωπικών στρατηγικών.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Συμπαράταξη είναι ένα σημαντικό βήμα, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος της ευρύτερης σύμπραξης, αλλά όχι και το τελευταίο σε επίπεδο συνεργασιών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν νέες εξελίξεις, κάποιες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο κι άλλες με κινήσεις και σχήματα από τον ευρύτερο χώρο. Η κινητικότητα προς το παρόν, πάντως, είναι μεγάλη.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ. Υπό αυτό το πρίσμα, το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η χθεσινή δήλωση επανένταξης του Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο, ο βουλευτής Λακωνίας απάντησε: «Πολιτική μου βούληση είναι η ένταξή μου στην ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τα ψηφοδέλτια της οποίας εκλέχτηκα βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 2015, ανταποκρινόμενος και στις πρωτοβουλίες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ενότητα του χώρου».
Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΣΑΕΙ. Η πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά σε κόμματα, φορείς και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου είναι σε ισχύ εδώ και έναν χρόνο. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «η πρόσκληση δεν είναι εις τον αιώνα τον άπαντα». Τι εννοεί; Οτι το ΠΑΣΟΚ πήρε ενωτικές πρωτοβουλίες όλο αυτό το διάστημα και το ερχόμενο Σάββατο καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του να κινητοποιηθούν μαζί του. «Να έρθουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και να συνδιαμορφώσουμε, χωρίς προαπαιτούμενα, τον οδικό χάρτη για το συνέδριο» λέει το ίδιο πρόσωπο και ξεκαθαρίζει πως όποιος δεν ανταποκριθεί ούτε αυτή τη φορά στο κάλεσμα «από Κυριακή κόβονται οι γέφυρες».