Είναι κυνικό. Αλλά οι τραγικές εικόνες των προσφύγων στους χιονισμένους καταυλισμούς της Λέσβου απομακρύνουν τις σκέψεις για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα βάσει του συστήματος του Δουβλίνου, προς το παρόν τουλάχιστον.

Οι σκέψεις όμως υπάρχουν και μέχρι τον Μάρτιο που είναι η διορία της Κομισιόν θα συγκεκριμενοποιούνται όλο και περισσότερο.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», σε επιστολή του με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου ενημερώνει τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής ότι έδωσε εντολή στην αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεταναστών και Προσφύγων (BAMF) να παρατείνει μέχρι τις 15 Μαρτίου την αναστολή επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι από τα μέσα Μαρτίου πρόσφυγες και μετανάστες που θα φτάνουν στη Γερμανία μέσω Ελλάδας θα επιστρέφονται βάσει του συστήματος Δουβλίνου που προβλέπει την επαναπροώθηση στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ.

Η επιστολή ντε Μεζιέρ, μου επισήμανε ο ανταποκριτής των «ΝΕΩΝ» στο Βερολίνο Γιώργος Παππάς, είναι συνέχεια της σχετικής σύστασης που έκανε η Κομισιόν στις αρχές Δεκεμβρίου διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα έκανε σαφή βήματα προόδου για «ουσιαστικές θεσμικές και νομικές δομές», οι οποίες διασφαλίζουν ένα «λειτουργικό σύστημα ασύλου στο άμεσο μέλλον».

Υπό την έννοια αυτή, η εκτίμηση της Κομισιόν ότι από τον Μάρτιο μπορούν να επαναληφθούν οι επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον γερμανό υπουργό «θετικό μήνυμα για τη χώρα», αλλά αποτελεί «ένα πρώτο μόνο βήμα στην πορεία ενός συστήματος Δουβλίνου που θα λειτουργεί πλήρως».

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, θα σχολίαζα, αλλά δεν θέλω να φανταστώ τι θα γίνει…