Μεγάλη δηµοσιότητα πήρε το τηλεφώνηµα της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου στη γερµανίδα οµόλογό της Αντρέα Νάλες την περασµένη Τρίτη. «Αχτσιόγλου: Τροχοπέδη το ΔΝΤ για τα εργασιακά» ήταν ο συνηθέστερος τίτλος των σχετικών δηµοσιευµάτων, «Χαρακτήρισε κοµβική την επαναφορά των συλλογικών διαπραγµατεύσεων» ο υπότιτλος.

Δηµοσιότητα είχε το τηλεφώνηµα των 30 λεπτών µόνο στα ελληνικά µέσα. Στα γερµανικά όχι µόνο δεν υπήρξε αναφορά αλλά η εκπρόσωπος της γερµανίδας υπουργού Εργασίας που ρωτήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ», απάντησε ξερά: «Δεν σχολιάζουµε ποτέ τηλεφωνικές συνοµιλίες της υπουργού».

Το ίδιο επανέλαβε η εκπρόσωπος στην επισήµανση των «ΝΕΩΝ» ότι στα ελληνικά µέσα κυκλοφορεί ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας µε λεπτοµερείς αναφορές στο περιεχόµενο της συνοµιλίας. Στο υπουργείο της Νάλες έδειξαν αιφνιδιασµένοι από την έκταση της διαρροής, καθώς η διαπραγµάτευση είναι υπόθεση του υπουργείου Οικονοµικών, δηλαδή του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε.

Η διαρροή στόχευε προφανώς στο να δείξει η νέα υπουργός ότι παλεύει σκληρά κατά του ΔΝΤ, βάζοντας στο παιχνίδι και τη Σοσιαλδηµοκράτισσα υπουργό Εργασίας της Γερµανίας κόντρα στον Χριστιανοδηµοκράτη Σόιµπλε. Η κόντρα των δύο θα βόλευε ίσως ενόψει του προεκλογικού αγώνα στη Γερµανία. Αλλά αµφιβάλλω αν στο επόµενο τηλεφώνηµα της Αχτσιόγλου η Νάλες θα της δείξει την ίδια εµπιστοσύνη.