Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν εξεπλάγησαν χθες με τη «μεταγραφή» του Ιλχάν Αχμέτ. Η πρόθεση από πλευράς του για μετακίνηση υπήρχε εδώ και καιρό. Οπως αμείωτο ήταν –και παραμένει –το ενδιαφέρον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για όποιον επιθυμεί να συμβάλει στη διεύρυνση του χώρου που επιδιώκει η Φώφη Γεννηματά.
Η πρώτη επαφή ωστόσο έγινε κατά την περιοδεία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Ροδόπη και συγκεκριμένα την ομιλία του στην Κομοτηνή. Ο Αχμέτ τον τίμησε με την παρουσία του και αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης έγινε η πρώτη συζήτηση πολιτικής προσέγγισης.
Οι «άγγελοι» της Φώφης
Και δεν ήταν διόλου τυχαίο ότι τα είπε πρώτα με τον Θεοχαρόπουλο, καθώς προτού εκλεγεί με Το Ποτάμι ήταν υποψήφιος με τη ΔΗΜΑΡ (όπως νωρίτερα βέβαια και της ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη) με καλές επιδόσεις σε σταυρούς. Γι’ αυτό και ο Θεοχαρόπουλος τον υποδέχθηκε χθες στο γραφείο της Γεννηματά στη Βουλή με τη φράση «καλώς ήρθες σπίτι σου».
Να θυμίσω βέβαια ότι ο Ιλχάν την περίοδο 2004-2007 ήταν βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή.
Εξίσου καθοριστικές στο «προξενιό» πληροφορούμαι πως ήταν και οι κινήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, όπως –να το υπογραμμίσω με την ευκαιρία –και η συμβολή του Μανώλη Οθωνα, νυν διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργού και φίλου του Γιώργου Παπανδρέου, σε ό,τι αφορά την ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Συμπαράταξη.
Γιατί άφησε τον Σταύρο
Να ξεδιπλώσω όμως αναλυτικά το φιλμ της χθεσινής –γεμάτης πολιτικά –ημέρας.
Το πρωί ο 49χρονος δικηγόρος Ιλχάν Αχμέτ, από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της μειονότητας, που είχε εκλεγεί με Το Ποτάμι βουλευτής Ροδόπης, ενημέρωσε τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι αποχωρεί από το κόμμα, στο οποίο, όπως είναι φυσικό, εντείνεται ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα του. Ταυτόχρονα με την επιστολή ανεξαρτητοποίησης προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο Αχμέτ έκανε και δήλωση προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
«Πεποίθησή μου», είπε, «είναι ότι ο στόχος για τη δημιουργία ενός μεγάλου ενδιάμεσου χώρου με προοδευτικό πρόσημο, με πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στις δημοκρατικές κατακτήσεις αλλά και στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είναι εφικτός και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία».
Ακολούθως ζήτησε να συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο της στη Βουλή. Τι προέκυψε από τη συνάντηση; Η άμεση επιστολή της Φώφης αυτήν τη φορά προς τον Νίκο Βούτση: «Κύριε Πρόεδρε, σας ενημερώνω ότι αποδέχτηκα την επιθυμία του Ανεξάρτητου Βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος εντάσσεται στην ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».
Πήγε σουτζούκ λουκούμ
Στο γραφείο της Γεννηματά ο Αχμέτ δεν πήγε με άδεια χέρια. Της πρόσφερε δύο κουτιά σουτζούκ λουκούμ με άχνη από το θρυλικό ζαχαροπλαστείο του Νεντίμ στην Κομοτηνή. Προφανώς δεν το έκανε για να τη γλυκάνει αλλά για να είναι ευγενικός. Ανθρωπός μου πάντως με μεγάλη εμπειρία σε πασοκικά θέματα μου έλεγε χθες ότι ο πρώτος που ξεκίνησε να προσφέρει τέτοια γλυκίσματα ήταν ο επίσης Κομοτηναίος, συνεργάτης του Παπανδρέου, Γιώργος Πεταλωτής.
Μόνον 7 οι ποταμικοί
Εμβόλιμα, να σας πω εδώ ότι στο Ποτάμι –8ο πλέον κόμμα της Βουλής –απέμειναν από τους έντεκα της κάλπης μόνον επτά: ο επικεφαλής Σταύρος, ο συνεργαζόμενος ΜΕΤΑρρυθμιστής Σπύρος Λυκούδης και πέντε ακόμα βουλευτές (Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης και Κώστας Μπαργιώτας). Οπως έγραψε στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, «ρωτούν “ήσασταν 11, τώρα είστε 7, τι θα κάνεις;”. Τους απαντώ με Καζαντζάκη: Μην καταδέχεσαι να ρωτάς “θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;”. Πολέμα!».
Αναμένοντας τον Βενιζέλο…
O πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έχει πει ακόμα την τελευταία –ούτε την πρώτη –κουβέντα για τη συνεργασία με το ΚΙΔΗΣΟ. Θα το πράξει, όπως σας έγραψα χθες, στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή της Συμπαράταξης. Ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Σκάι μίλησε για τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Δεν πρέπει να προσωποποιούμε διαφορές, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον κ. Βενιζέλο σε προσωπικό επίπεδο, υπάρχουν θέματα χειρισμών και αντιπαράθεσης του παρελθόντος, αλλά εγώ θέλω να κοιτάξουμε μπροστά» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Παραλλήλως υποστήριξε ότι δεν έχει στόχο την ηγεσία. Ερωτώμενος για τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αν υπάρχει συνεννόηση για το ποιος θα ηγείται του σχήματος, απάντησε πως δεν τον ενδιαφέρει να έχει το πάνω χέρι, αλλά να πάει μπροστά η Συμπαράταξη.