Αναβολή για τυπικούς λόγους ή εμπλοκή με βαθύτερα αίτια; Στοιχηματίζω στο δεύτερο. Αναφέρομαι στην ούτως ή άλλως περίπλοκη νομική διαδικασία που επρόκειτο να εγκρίνει χθες η γενική συνέλευση της ΔΕΗ σχετικά με τη σύσταση της Εταιρείας Συμμετοχών, στην οποία θα περάσει το 51% του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Eλα όμως που το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ελέγχει το 17% της ΔΕΗ, είχε άλλη άποψη. Ο εκπρόσωπός του σε συνεννόηση με το Δημόσιο ζήτησε την προσωρινή αναβολή της απόφασης, μέχρι την προσεχή Τρίτη 17 Ιανουαρίου. Ετσι και έγινε, ενώ η επίσημη εξήγηση επικαλείται τυπικούς λόγους. Είχε, λέει, εκείνη την ώρα συνεδρίαση το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και, επομένως, ήταν αδύνατο να παρευρεθεί στη συνέλευση της ΔΕΗ κάποιο από τα μέλη του.

Πείθει η εξήγηση; Οχι βέβαια. Διότι, όπως έχει συμβεί και παλαιότερα, θα μπορούσε το ΤΑΙΠΕΔ να εξουσιοδοτήσει έναν νομικό σύμβουλο να υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις.

Και η φημολογία που οργιάζει

Από χθες λοιπόν το μεσημέρι η φημολογία οργιάζει. Κι αυτό καθώς το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το 17% της ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση της απόσχισης αποκτά επιπλέον και το 8,5% της Εταιρείας Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ (δηλαδή το 51% του 17%). «Αν λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ πουλήσει το 17% της ΔΕΗ, τότε αυτομάτως υπάρχει κίνδυνος να πουληθεί και το 8,5% του ΑΔΜΗΕ» μου λέει η πηγή μου. Και αν συμβεί αυτό, τότε αυτόματα χάνεται ο έλεγχος του 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, για το οποίο τόση προσπάθεια είχε γίνει από τον Πάνο Σκουρλέτη.

«Δεν ξέρεις τι ορέξεις μπορεί να ανοίξουν στους δανειστές» προσθέτει ο συνομιλητής μου. Αν είναι έτσι, σημαίνει ότι η υπόθεση δεν ήταν και πολύ καλά δεμένη νομικά. Και έπειτα, όλα αυτά οι αρμόδιοι δεν τα γνώριζαν πριν από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ; Τα ανακάλυψαν χθες το μεσημέρι;