Αγνωστος παραμένει ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, όπως προκύπτει και από τις σχετικές αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνάντησή του με τον Πιερ Μοσκοβισί. Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να δεσμευτεί πως θα είναι ο Ιανουάριος ο καθοριστικός μήνας για το κλείσιμο της αξιολόγησης και επέμεινε πως πλέον η διαπραγμάτευση έχει μετατοπιστεί στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης για τη μετά το Μνημόνιο εποχή και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα, βεβαίως, συμφώνησε με τη διαπίστωση του επιτρόπου επί των Οικονομικών πως όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τόσο το καλύτερο, αν και ανέφερε πως δεν ευσταθούν οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο και πιέζεται για λύση.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΠΑΚΕΤΟ. Είναι γεγονός πάντως πως η Αθήνα θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία – πακέτο το αργότερο στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, καθώς, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στόχος παραμένει η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Μάλιστα, προσδιόρισε ως κομβική ημερομηνία εκείνη κατά την οποία θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ για να συζητήσει το θέμα, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συζητηθεί και το ζήτημα που αφορά την Ελλάδα.
Ως προς το επίμαχο θέμα, πληροφορίες εμφανίζουν την ΕΚΤ να θέτει ως προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο QE όχι μόνο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. «Αν το ελληνικό χρέος κρίνεται βιώσιμο, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας την άποψη πως αυτό μπορεί να γίνει με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν, πάντως, πως η ΕΚΤ έχει ήδη συντάξει τη δική της έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, κάτι που δεν την εμποδίζει να αποφασίσει το QE για την Ελλάδα ακόμη κι αν το ΔΝΤ δεν έχει καταθέσει τη δική του έκθεση. Εκτός εάν επιμείνει στο να έχει εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει χωρίς καθυστερήσεις για τον ρόλο του στο πρόγραμμα και συχρόνως να μην επιμένει σε παράλογες απαιτήσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε χθες πως είναι στο χέρι του ΔΝΤ να ζυγίσει τις επιλογές του και να αποφασίσει τι θα πράξει. Προηγουμένως βεβαίως, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο επίτροπος Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η παρουσία του Ταμείου στη διαπραγμάτευση είναι απαραίτητη για αρκετά κράτη – μέλη της ευρωζώνης. Πάντως το Μαξίμου αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντική τη δήλωση του βέλγου υπουργού Οικονομικών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αφού ουσιαστικά αναφέρει ότι εφόσον δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση, τότε η ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της.
ΚΟΦΤΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. Η κυβέρνηση έπειτα από τέσσερις ημέρες διέψευσε χθες μέσω του Τζανακόπουλου τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ένταξη του αφορολογήτου στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή, όπως επίσης και τα δημοσιεύματα για την αύξηση του ενδιάμεσου ΦΠΑ στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις. Παρ’ όλα αυτά οι πληροφορίες επιμένουν ότι, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε πολιτικό συμβιβασμό, αποδεχόμενη μαζί με την επέκταση του κόφτη για δύο χρόνια και τη μείωση του αφορολογήτου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καμία νομοθέτηση μέτρων τώρα. Πρόταση για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», διατυπώνονται ήδη επιφυλάξεις και ενστάσεις από ανώτερους κυβερνητικούς παράγοντες. «Επαναλαμβάνω ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο τερματισμός της ιδιότυπης κατάστασης εξαίρεσης στην οποία τελεί η ελληνική αγορά εργασίας μετά τις αποφάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 2011 και μετά» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κύκλοι του Μαξίμου δέχονται πάντως ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει όποιες άλλες προτάσεις θα καθορίζουν ένα βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι για την περίοδο μετά το 2018, ζητώντας ως αντίβαρο για τις όποιες αποφάσεις την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.