Εχουν χαρακτηριστεί Αϊνστάιν του ποδοσφαίρου και αυθεντίες στη φυσική και στα μαθηματικά. Σε κλάσματα του δευτερολέπτου και υπό συνθήκες πίεσης αγώνα πρέπει να επεξεργαστούν δεδομένα όπως δύναμη, απόσταση, ταχύτητα πριν πάρουν λίγα μέτρα φόρα και στείλουν την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Είναι παίκτες που έχουν γράψει και συνεχίζουν να γράφουν τη δική τους ιστορία στο ποδόσφαιρο: είναι οι σπεσιαλίστες των φάουλ.

Περίοπτη θέση ανάμεσά τους κατέχει ο Λιονέλ Μέσι. Αυτός ο ιδιοφυής ποδοσφαιριστής που μόνο το 2017 έχει πετύχει τρία συνεχόμενα γκολ με φάουλ το ένα καλύτερο από το άλλο. Δεξί παραθυράκι, δεξιά γωνία, αριστερή γωνία. Στέλνει την μπάλα όπου θέλει μετατρέποντας τον τερματοφύλακα, όπως σε δύο περιπτώσεις τον Ιραϊθόθ της Μπιλμπάο στα δύο τελευταία ματς του Κυπέλλου, σε απλό θεατή και πιθανόν θαυμαστή του ταλέντου του.

Ο Μέσι διδάχτηκε την τέχνη του φάουλ από έναν διάσημο σπεσιαλίστα του είδους, τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο άλλοτε γυμναστής της Εθνικής Αργεντινής Φερνάντο Σινιορίνι περιγράφει στο βιβλίο του «Ποδόσφαιρο, ένα κάλεσμα για επανάσταση» την πρώτη ημέρα που γαλουχήθηκε ο Μέσι στα μυστικά των φάουλ.

Ηταν Φεβρουάριος του 2009 και ο Μαραντόνα ήταν ήδη ομοσπονδιακός προπονητής της Αργεντινής. Η Μπιανκοσελέστε βρισκόταν στη Μασσαλία για ένα φιλικό παιχνίδι με τοπική ομάδα. Ο Μέσι και κάποιοι άλλοι παίκτες ζήτησαν να παραμείνουν στο γήπεδο και μετά την προπόνηση για να εξασκηθούν στα φάουλ. Σε ένα σουτ που επιχείρησε, η μπάλα πέρασε πάνω από τα δοκάρια. Ο νεαρός τότε άσος νευριασμένος έκανε μία κίνηση αποδοκιμασίας και κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια. Ο Σινιορίνι τότε έτρεξε και τον σταμάτησε λέγοντάς του πως ένας παίκτης με ταλέντο σαν αυτόν δεν πρέπει να τα παρατάει έτσι εύκολα και τον προέτρεψε να επιστρέψει και να συνεχίσει την προπόνηση. Το περιστατικό το είδε ο Μαραντόνα και έσπευσε κοντά στον Μέσι. Τον έπιασε από τον ώμο και τον παρότρυνε να επαναλάβουν την προσπάθεια. «Βάλε το πόδι εδώ και άκουσέ με καλά: μην τραβάς πολύ γρήγορα το πόδι σου από την μπάλα γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ξέρει τι ακριβώς θέλεις». Ο Μέσι άκουσε τη συμβουλή του Ντιεγκίτο και προσθέτοντας δεκάδες ώρες προπόνηση κατάφερε να γίνει σπεσιαλίστας.

ΕΤΕΡΟΝ ΕΚΑΤΕΡΟΝ. Το να είσαι δεινός σκόρερ από φάουλ δεν σημαίνει ταυτόχρονα πως μπορεί να είσαι και παίκτης επιπέδου Μέσι. Ο πιο αποτελεσματικός εκτελεστής φάουλ ήταν ο Βραζιλιάνος Ζουνίνιο Περναμπουκάνο που αγωνίστηκε σε όλη την προηγούμενη δεκαετία με τη Λυών. Από τα 75 γκολ που πέτυχε με τη γαλλική ομάδα τα 44 προέρχονται από φάουλ. Τέσσερα από αυτά από απόσταση μεγαλύτερη των 40 μέτρων και ένα από τα 48 μέτρα.

Σπουδαίος εκτελεστής ήταν και ο Σέρβος Σίνισα Μιχαήλοβιτς. Τα χρόνια που αγωνιζόταν στη Σαμπντόρια πέτυχε χατ τρικ με φάουλ, ενώ συνολικά έχει στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα με τον ίδιο τρόπο 28 φορές στη Serie A.

Από τους παίκτες που έχουν ταυτιστεί με περίφημες εκτελέσεις φάουλ ήταν ο Γάλλος Μισέλ Πλατινί και ο Βραζιλιάνος Ζίκο. Ο Μικρός Βούδας Ρομπέρτο Μπάτζιο έστελνε την μπάλα στα «παραθυράκια» χωρίς φόρα, ενώ το άλλοτε αφεντικό της Γιουβέντους Τζιάνι Ανιέλι παρομοίαζε τον Αλεσάντρο ντελ Πιέρο με τον ζωγράφο της Αναγέννησης Πιντουρίκιο.

Ο Μπέκαμ και ο Νικοπολίδης

Ο Μπέκαμ μπορεί να μη διέθετε αριστερό πόδι, να μην έβαζε γκολ με κεφαλιά και να ήταν αργός, εκτελούσε όμως φάουλ που η πορεία της μπάλας έμοιαζε με πρόβλημα γεωμετρίας. Το πιο διάσημο γκολ του ήταν αυτό που έβαλε εναντίον του Νικοπολίδη στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Ελλάδα, στο Ολντ Τράφορντ, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2002. Πολλά χρόνια αργότερα ο Μπέκαμ χαρακτήρισε εκείνο το γκολ την κορυφαία του στιγμή με τα Λιοντάρια.