Σε κλίμα έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων και οικονομικής ασφυξίας κάνει σήμερα πρεμιέρα το 31ο Κύπελλο Εθνών Αφρικής στην Γκαμπόν.

Μία χώρα της Κεντροδυτικής Αφρικής με 1,8 εκατομμύρια κατοίκους η οποία από τον Σεπτέμβριο, όταν ανακοινώθηκε πως νικητής των εκλογών είναι ο Αλί Μπονγκό, σπαράσσεται από πολιτικές συγκρούσεις.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζαν Πινγκ συνεχίζει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα, ενώ τους προηγούμενους μήνες τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα Λιμπρβίλ και πάνω από 800 συνελήφθησαν ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας και των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Ακτιβιστές καλούν τους πολίτες της χώρας να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση η οποία θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα των πόλεων Λιμπρβίλ, Πορτ-Ζεντίλ, Φρανσβίλ και Ογέμ.

Η Συνομοσπονδία της Αφρικής αρχικά είχε ορίσει οικοδέσποινα της 31ης διοργάνωσης του Κυπέλλου Εθνών τη Λιβύη. Ωστόσο, λόγω του πολέμου που ξέσπασε στη χώρα αποφασίστηκε να αντικατασταθεί από την Γκαμπόν, αν και τη διεκδίκησαν συνολικά οκτώ χώρες. Ο πρόεδρος Μπονγκό έχει επενδύσει πολλά στη διοργάνωση προκειμένου να αποφορτιστεί το βαρύ γι’ αυτόν κλίμα. Ενδεικτική των προθέσεών του ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε στον Λιονέλ Μέσι να τοποθετήσει τον θεμέλιο λίθο του σταδίου στο Πορτ-Ζεντίλ, το 2015.

Ο Μπονγκό υπόσχεται πως μετά το πέρας της διοργάνωσης, που εύχεται να ενώσει τον λαό του, θα ανοίξει τη συζήτηση και για το πολιτικό ζήτημα.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ. Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής προκαλεί αλλεργία σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, αφού βλέπουν τους καλύτερους παίκτες τους από τη Μαύρη Ηπειρο να φεύγουν κάθε δύο χρόνια στην πιο κρίσιμη καμπή των πρωταθλημάτων.

Ο άσος της Ντόρτμουντ και της Εθνικής Γκαμπόν Πιερ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνκ ηγείται μιας πλειάδας αστέρων που αναμένεται να λάμψουν τις τρεις εβδομάδες που θα διαρκέσει η διοργάνωση.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι ο αριθμός των ξένων προπονητών, αφού από τις 16 ομάδες οι 12 έχουν Ευρωπαίους ή Λατινοαμερικανούς.

Δύο απ’ αυτούς, οι Γάλλοι Ερβέ Ρενάρ και Κλοντ λε Ρουά γράφουν τη δική τους ιστορία στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της Μαύρης Ηπείρου.

Ο Ρενάρ ηγείται του Μαρόκου και θέλει να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα κατακτήσει τον τίτλο με τρεις διαφορετικές ομάδες. Οι δύο προηγούμενες ήταν η Ακτή του Ελεφαντοστού πριν από δύο χρόνια και η Ζάμπια το 2012.

Η προσπάθεια του Ρενάρ δεν θα είναι εύκολη, λόγω των πολλών απουσιών σημαντικών ποδοσφαιριστών από την ομάδα του Μαρόκου.

«Οταν πήγαμε στη διοργάνωση με την Ακτή του Ελαφαντοστού πριν από δύο χρόνια η ομάδα δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση. Ωστόσο κατακτήσαμε τον τίτλο. Το γεγονός αυτό με κάνει να σκέφτομαι πως σε αυτή τη διοργάνωση όλα είναι πιθανά» λέει ο 48χρονος Ρενάρ.

Μόνο δύο προπονητές έχουν κατακτήσει το τρόπαιο τρεις φορές, αλλά όχι με αντίστοιχες ομάδες. Ο πρώτος είναι ο Τσαρλς Γκιαμφί με την Γκάνα, τις χρονιές 1963, 1965 και 1982. Ο δεύτερος είναι ο Χασάν Σεχάτα με την Αίγυπτο από το 2006 μέχρι το 2010.

Ο «ΝΟΝΟΣ» ΛΕ ΡΟΥΑ. Εκτός του Ρενάρ ιστορία γράφει και ο συμπατριώτης του Κλοντ λε Ρουά. Το όνομα του 68χρονου Γάλλου είναι ταυτισμένο με το ποδόσφαιρο της Αφρικής.

Ο κατά τους Αφρικανούς «Νονός» έχει συμμετάσχει στο Κύπελλο Εθνών οκτώ φορές.

Σε αυτή τη διοργάνωση θα ηγηθεί της ομάδας του Τόγκο, η πρόκριση της οποίας θεωρήθηκε ποδοσφαιρικό θαύμα, λόγω της δεινής θέσης στην οποία βρισκόταν πριν την αναλάβει ο Λε Ρουά.

Ο «Νονός» έχει κοουτσάρει σε 35 παιχνίδια, αλλά έχει κατακτήσει το τρόπαιο μόλις μία φορά, με το Καμερούν το 1988.

Ωστόσο οι προηγούμενες ομάδες του Γάλλου, με εξαίρεση τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κατάφεραν να φτάσουν πάντοτε τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά.

Μία πρωτάρα

Φαβορί για το τρόπαιο δεν υπάρχουν. Ασφαλώς ξεχωρίζουν η κάτοχος του τίτλου Ακτή του Ελεφαντοστού, η διοργανώτρια Γκαμπόν και η πάντα υπολογίσιμη Αίγυπτος του πρόσφατα εστεμμένου ως κορυφαίου αφρικανού παίκτη Ριγιάντ Μαχρέζ. Οι Φαραώ επιστρέφουν στα τελικά ύστερα από απουσία επτά χρόνων.

Από τις 16 φιναλίστ η μοναδική που κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση είναι η ομάδα της Γουινέα Μπισάου, την οποία θα αντιμετωπίσει σήμερα η Γκαμπόν στο εναρκτήριο παιχνίδι. Επίσης επιστρέφει ύστερα από 39 χρόνια η Ουγκάντα, ενώ η Ζιμπάμπουε θα αγωνιστεί για πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια.