Η βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο εκκινεί τις διετείς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Κι ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το ποιος – η κυβέρνηση ή η Βουλή – μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (όλα δείχνουν ότι οι 11 δικαστές θα υποδείξουν το Κοινοβούλιο ως αρμόδιο), η Ντάουνινγκ Στριτ βρίσκεται αντιμέτωπη με νέους δικαστικούς μπελάδες. Μια ομάδα πολιτών προσέφυγε στο Ανώτερο Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι απαιτείται χωριστή έγκριση του Κοινοβουλίου για την έξοδο της Βρετανίας από την ενιαία αγορά. Σκοπός τους είναι να αποφευχθεί το σκληρό Brexit χωρίς τουλάχιστον να το έχει αποφασίσει η Βουλή. Η υπόθεση θα εκδικαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον προειδοποίησε την Τερίζα Μέι ότι «κάνει μεγάλο λάθος» αν νομίζει ότι μπλοφάρει όταν αναφέρεται σε δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Οπως είπε, ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί το δημοψήφισμα είναι να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά. Η Στέρτζον εκτίμησε ακόμη ότι η Μέι δεν έχει «κανένα σχέδιο» για το Brexit. Ανάλογη άποψη εξέφρασε προχθές ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δηλώνοντας ότι η χώρα οδεύει προς ένα «θολό Brexit».

Ο «Economist» παρομοίασε την Τερίζα Μέι με Σφίγγα που δεν αποκαλύπτει τη στρατηγική της, πολύ απλά διότι ακόμη «δεν ξέρει τι πραγματικά θέλει». Ο μόνος που μοιάζει σίγουρος για τον εαυτό του στην κυβέρνηση είναι ο Λάρι, ο γάτος της πρωθυπουργικής κατοικίας ο οποίος φέρει – επισήμως! – τον τίτλο του Αρχιποντικοκυνηγού της Κυβέρνησης. Βγαίνοντας από την Ντάουνινγκ Στριτ, μου έριξε ένα αδιάφορο βλέμμα και συνέχισε αμέριμνος τη βόλτα του. Σε αντίθεση με την αφεντικίνα του, ο Λάρι δεν έδειχνε να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.