Οπως όλα δείχνουν, μετά το Brexit θα επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στην είσοδο ευρωπαίων μεταναστών στη Βρετανία. Τι θα γίνει όμως με όσους ζούσαν ήδη στη χώρα προτού διεξαχθεί το δημοψήφισμα; Η κυβέρνηση αρνείται να εγγυηθεί την παραμονή τους, υποστηρίζοντας ότι θα χάσει το «διαπραγματευτικό της κεφάλαιο». Σε επιστολή του γραφείου της υπουργού Εσωτερικών Αμπερ Ραντ προς ομάδα ευρωπαίων πολιτών αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι Βρετανοί που κατοικούν στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες θα τύχουν ανάλογης προστασίας. Η επιστολή εξόργισε τα μέλη της ομάδας The3million, η οποία εκπροσωπεί πολίτες της ΕΕ στη Βρετανία. «Φαίνεται ότι δεν είμαστε άνθρωποι αλλά διαπραγματευτικό υλικό» έγραψε στο facebook ένα μέλος της.

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι σοβαρό θέμα ανησυχίας για πολλούς ανθρώπους. Επιθυμούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν εδώ, αλλά το ίδιο θέλουμε να συμβεί και για τους βρετανούς πολίτες που ζουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. Ελπίζω ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν» είπε στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος της Τερίζα Μέι.

Παράλληλα, σάλο προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Μετανάστευσης Ρόμπερτ Γκούντγουιλ στη Βουλή ότι οι βρετανικές εταιρείες που προσλαμβάνουν πολίτες από κράτη-μέλη της ΕΕ ενδέχεται να «τιμωρούνται» με επιβάρυνση 1.000 λιρών ετησίως ανά εργαζόμενο! Η Ντάουνινγκ Στριτ άδειασε τον υφυπουργό ανακοινώνοντας ότι η πρόταση αυτή «δεν εξετάζεται» από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους «Τάιμς», κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε το σχέδιο του Γκούντγουιλ «σκέτη τρέλα».

Πάντως, με τη σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό δείχνουν να συμφωνούν και οι πολίτες: σύμφωνα με έρευνα της ORB, 46% των Βρετανών θεωρεί ότι ο έλεγχος της μετανάστευσης είναι σημαντικότερος από την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, έναντι 39% που πιστεύει το αντίθετο. Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης ότι 62% των πολιτών αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το Brexit.