Στον αέρα βρίσκονται 100.000 εργαζόμενοι με δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια) αφού δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος που θα δώσει καίριες απαντήσεις για τις αυξημένες εισφορές που θα καταβάλλουν. Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος θα αποσαφηνίζει με λεπτομέρειες τη διαδικασία για το πώς θα πέσει ο πέλεκυς των εισφορώνστους νέους ασφαλισμένους που είναι μισθωτοί και διατηρούν παράλληλα (μετά το 1993) δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ως γνωστόν, όσοι εργαζόμενοι είναι στην παράλληλη απασχόληση θα πληρώνουν για το μπλοκάκι το σύνολο της εισφοράς του 26,95% (σύνταξη και υγεία) ως ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξάρτητα από το πόσους εργοδότες έχουν.
Το νέο καθεστώς για τα μπλοκάκια επιβάλλει τα εξής:
1. Εισφορά 20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια επί του εισοδήματος, 26,95% συνολικά, θα πληρώνουν οι 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν μόνο μπλοκάκι χωρίς μισθωτή απασχόληση. Το ελάχιστο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές τους είναι 7.032 ευρώ ετησίως (586 μηνιαίως), που σημαίνει ότι και με μηδέν εισόδημα θα πληρώνουν εισφορά 26,95% επί των 7.032 ευρώ (ή των 586). Συνεπώς η ελάχιστη μηνιαία εισφορά θα είναι 157 ευρώ. Αν το εισόδημα υπερβαίνει τα 7.032 ευρώ θα πληρώνουν το ανάλογο ποσό με 26,95%. Για παράδειγμα, σε φορολογητέο (μετά την αφαίρεση δαπανών) εισόδημα 12.000 ευρώ έτους 2015 η αντίστοιχη εισφορά είναι 3.234 ευρώ τον χρόνο και σε μηνιαία βάση 270 ευρώ από 1/1/2017.
2. Πρόσθετη εισφορά 20% για τον κλάδο σύνταξης θα πληρώνουν περίπου 100.000 οι μισθωτοί που διατηρούν παράλληλα και μπλοκάκι. Η εισφορά αυτή θα είναι επί της αμοιβής που εισπράττουν από την παροχή υπηρεσιών και θα είναι επιπλέον των εισφορών που καταβάλλουν ως μισθωτοί. Δεν θα πληρώνουν όμως την εισφορά ασθένειας 6,95% επί της αμοιβής τους από το μπλοκάκι επειδή την πληρώνουν ήδη ως μισθωτοί.
ΕΝΙΑΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας στην οποία θα υποχρεούνται σε πραγματικό χρόνο οι εργοδότες (ή οι εργαζόμενοι) να αναγγέλλουν τη σύναψη ή την ύπαρξη ενός τύπου σύμβασης που δικαιολογεί τη συγκεκριμένη σχέση εργασίας. Βάσει αυτών των αναγγελιών θα διενεργούνται και οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Ο νόμος προβλέπει για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών τον επιμερισμό των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζομένους. Αναφέρει μάλιστα ξεκάθαρα (άρθρο 36) αυτό που διευκρίνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, ότι δηλαδή στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης για τις πέραν της πρώτης επαγγελματικές δραστηριότητες δεν εφαρμόζεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς.
Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος μισθωτός με παράλληλη απασχόληση δεν έχει εισοδήματα από το μπλοκάκι του για κάποιο μήνα δεν θα καταβάλλει για αυτό το κατώτατο ασφάλιστρο. Αντίθετα, θα πληρώνει κανονικά τις εισφορές του για τη μισθωτή απασχόληση.
ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. Στο μεταξύ ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου σχετικά με το ύψος και τον προσδιορισμό των εισφορών μετά τον φορολογικό έλεγχο σε δικηγόρους, μηχανικούς, ιατρούς, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Βρούτσης δήλωσε ότι «από 1ης Ιανουαρίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χειρότερη εισφοροκαταιγίδα. Οι επιπτώσεις είναι εξοντωτικές καθώς με την επιβολή εισφορών από 26,95% έως 37,95% ο ΣΥΡΙΖΑ σκοτώνει την ελπίδα και το όνειρο κάθε Ελληνα για δημιουργία. Οι εξοντωτικές αυτές εισφορές που επιβάλλονται –για πρώτη φορά
–δημιουργούν τεράστιες ανισότητες και αδικίες, με αποτέλεσμα να αποτελούν ισχυρά κίνητρα για φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία. Γεγονός με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των Ταμείων και κατ’ επέκταση του κράτους».
Βαρύ χαράτσι
Οσοι εργαζόμενοι είναι στην παράλληλη απασχόληση θα πληρώνουν για το μπλοκάκι το σύνολο της εισφοράς του 26,95% (σύνταξη και υγεία) ως ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξάρτητα από το πόσους εργοδότες έχουν