Απόπειρα διάσωσης της συμφωνίας του ΑΔΜΗΕ με εμβαλωματικές λύσεις προκύπτει από τη συμφωνία της Παρασκευής μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών.
Είχε προηγηθεί η επιστολή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σύμφωνα με την οποία η επιλεγείσα μέθοδος ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή να μεταβιβαστεί το 51% στο Δημόσιο, άνευ ανταλλάγματος για τη ΔΕΗ, επηρεάζει έντονα την οικονομική της θέση, με κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.
Δίχως ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, η συμβιβαστική πρόταση που συζητά η κυβέρνηση με τις τράπεζες επιχειρεί να άρει τις αμφιβολίες τους, καθώς μεταξύ άλλων το Δημόσιο δεσμεύεται σε ταχεία αποπληρωμή των οφειλών του προς τη ΔΕΗ, προκειμένου και εκείνη να μπορεί ευκολότερα να εξυπηρετήσει τα δάνεια που της έχουν χορηγήσει οι τράπεζες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση συνίσταται σε:
n Επιτάχυνση αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ (πάνω από 200 εκατ. ευρώ), προκειμένου με τη σειρά της η εταιρεία να προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων της προς τις τράπεζες.
n Εκχώρηση προς τις τράπεζες συμβάσεων της ΔΕΗ που θα δημιουργήσουν μελλοντικές χρηματοροές.
n Μεταφορά δανείων της ΔΕΗ στη νέα Εταιρεία Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ (όπου και μεταβιβάζεται το 51% του ΑΔΜΗΕ).
Της παραπάνω πρότασης προηγήθηκαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας μετά τη γνωστοποίηση της επιστολής των πρώτων, που απειλούσαν με διακοπή χρηματοδότησης τη ΔΕΗ εφόσον προχωρήσει η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Και αυτό καθώς, όπως επισήμαιναν στην επιστολή τους, η μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο, δίχως το παραμικρό αντάλλαγμα για τη ΔΕΗ, επηρεάζει αρνητικά την αξία της εταιρείας με κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σημειωτέον ότι οι τράπεζες έχουν χορηγήσει στη ΔΕΗ ομολογιακό δάνειο ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση αλλά και πηγές της ΔΕΗ, η προτεινόμενη λύση φαίνεται να ικανοποιεί τις τράπεζες. Αφενός επειδή το Δημόσιο δεσμεύεται να καταβάλει τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ (άνω των 200 εκατ. ευρώ), προκειμένου κι εκείνη να καταστήσει ευκολότερη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της προς τις τράπεζες. Αφετέρου επειδή δεσμεύεται να ελαφρύνει τον δανεισμό της Επιχείρησης μεταφέροντας δάνεια στη νέα Εταιρεία Συμμετοχών, ενώ ταυτόχρονα εκχωρεί στις τράπεζες συμβάσεις της ΔΕΗ, δίχως ωστόσο να έχει ακόμη γίνει γνωστό ποιες είναι αυτές.