Στο πλαίσιο της αυτονομίας των πανεπιστημίων, ο Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι μεταφέρονται στην αποκλειστική ευθύνη των ΑΕΙ οι εξής αρμοδιότητες:

– Διαδικασία προκήρυξης και διορισμού μελών ΔΕΠ

– Διαδικασία χορήγησης αδειών – απουσίας μελών ΔΕΠ

– Διαδικασία μετατάξεων εντός του ίδιου φορέα από ειδικότητα σε ειδικότητα

– Διαδικασία σύστασης Τομέων – Εργαστηρίων

– Διαδικασία απόφασης – απόκλισης ωραρίου

– Διαδικασία απόφασης απονομής επιδόματος στέγασης

– Διαδικασία απόφασης απονομής δικαιώματος σίτισης

Επίσης σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για εκλογή πρυτάνεων με τετραετή θητεία, αντιπρυτάνεις από ξεχωριστή λίστα με μονοσταυρία, επανασύσταση του Πρυτανικού Συμβουλίου με συμμετοχή του πρύτανη, των αντιπρυτάνεων και εκλεγμένων από τη Σύγκλητο μελών, αναβάθμιση της αντιπροσωπευτικότητας της Συγκλήτου στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι προέδροι των τμημάτων, αλλά και επίδομα ευθύνης πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων.

Ακόμα, συστήνεται επιτροπή που θα εξετάσει το πώς θα μεταφερθεί η ευθύνη για τη φοιτητική μέριμνα από το υπουργείο στα ιδρύματα. Ωστόσο να σημειωθεί εδώ ότι πολύ πρόσφατα ο Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε τη μείωση του εισοδηματικού ορίου κάτω από το οποίο οι φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα οι δικαιούχοι θα περικοπούν αισθητά.

Τέλος, στο πλαίσιο της ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών ανακοινώθηκε ότι προωθείται εφαρμογή φοιτητολογίου για όλα τα ιδρύματα.