Η παρουσία των εφεδρειών εν αποστρατεία στην πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά, για την αναπαλαίωση όχι μόνο σε θέσεις και συνθήματα αλλά και σε πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, ξύπνησε ωραίες νεανικές μνήμες, τότε που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Από την Ελένη Ανουσάκη και τον Αντώνη Λιβάνη μέχρι τον Χρήστο Μαγκούφη και τον Κοσμά Σφυρίου, πολλά πολυσυζητημένα στελέχη άλλοτε που αποσύρθηκαν νωρίς ή αποδοκιμάστηκαν εκλογικά τα χρόνια της συρρίκνωσης, συγκεντρώνονται σε έναν κομματικό μηχανισμό που πρέπει να κατανοήσει τη σημερινή συγκυρία και να κάνει προτάσεις γι’ αυτήν.

Στις εργασίες της χθεσινής Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που έγινε σε θριαμβικό κλίμα λόγω και της επιστροφής του Ασώτου Γιώργου Παπανδρέου αναβίωσαν οι ηρωικές κορόνες, απότοκο της πασοκικής φαντασίωσης μεγάλου κόμματος, τις οποίες φρόντισε να γειώσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Πάντως, πίσω από τα μεγάλα λόγια, φαίνεται ότι δόθηκε αγώνας για τη μαρκίζα της δημοσιότητας. Η κρατική ΕΡΤ που θα έπαιρνε εικόνα από την ομιλία της προέδρου, είχε προγραμματιστεί να αποχωρήσει αμέσως μετά. Οι εργασίες της ΚΕ θα συνεχίζονταν χωρίς την παρουσία τηλεοπτικής εικόνας, αφού δεν δινόταν άδεια στα ιδιωτικά κανάλια να παραβρεθούν. Ελα όμως που υπήρχε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, κυρίως, για την ομιλία Βενιζέλου!

Οι υπεύθυνοι για την επικοινωνία του κόμματος είπαν ότι έτσι γινόταν ανέκαθεν στις Κεντρικές Επιτροπές. Η τηλεόραση έδειχνε μόνο τον πρόεδρο. Ο αντίλογος έλεγε ότι, λάθος, οι υπουργοί και, τα τελευταία χρόνια, παλιοί αρχηγοί είχαν επίσης το δικαίωμα να απευθυνθούν στους πολίτες με εικόνα στην τηλεόραση.

Τελικά, το θέμα λύθηκε χάρη στην τεχνολογία. Ιδιωτική κάμερα κατέγραψε και μετέδωσε live την ομιλία Βενιζέλου από τη σελίδα του στο facebook. Από εκεί την πήραν τα κανάλια και τα άλλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Ο Δημήτρης Μαρούδας (αν θυμάστε, απειλούσε να καταρρίψει τους δορυφόρους που μετέδιδαν σήμα ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων) λείπει, αλλά το πνεύμα του υπερίπτατο της χειμερινής συνάξεως των βετεράνων.