Την πίεση προς την κυβέρνηση για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης εντείνει η ΝΔ, καθώς στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι σε ένα παιχνίδι καθυστερήσεων με τους δανειστές το Μαξίμου θα επιδιώκει να εγκλωβίσει και τον αντιπολιτευτικό σχεδιασμό. Το μήνυμα είναι ότι τελματωμένες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση έχουν καθηλώσει μεν την ελληνική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα επιχειρείται να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση, με την προβολή διλημμάτων προς την αξιωματική αντιπολίτευση –τα οποία συμπυκνώνονται στο ερώτημα εάν η ΝΔ «αποκρούει ή συντάσσεται με τις απαιτήσεις των δανειστών».

Στην Πειραιώς καταγράφουν με σχετικό προβληματισμό τις επιθέσεις που εκδηλώνονται πλέον από κυβερνητικά στελέχη, με προφανή στόχο να επικρατήσει το συγκεκριμένο δίλημμα, και έχουν αποφασίσει να αντιστρέψουν τους κανόνες του παιχνιδιού –με μια αντεπίθεση που θα φέρει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα προ των ευθυνών του για τη ζημιά που προκαλείται στην ελληνική οικονομία. Η αντιπολιτευτική πίεση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς άλλες καθυστερήσεις θα ενταθεί με παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις προσεχείς ημέρες, ενώ στο ζήτημα αυτό θα εστιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ και στη μεθαυριανή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τα αγροτικά ζητήματα.

Ηδη, ωστόσο, τα κεντρικά στελέχη του κόμματος έχουν σημάνει συναγερμό για τις συνέπειες από τη μεγάλη εκκρεμότητα, ενώ απευθύνουν συστάσεις στην κυβέρνηση να μην εμπλέξει με εκλογικά σενάρια τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ θα κινηθεί με στόχο το δίλημμα της διαπραγμάτευσης να μεταφερθεί στην πλευρά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι τυχόν πολιτικές εξελίξεις δεν συνδέονται με την αξιολόγηση αλλά με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, ενώ οι καθυστερήσεις ενισχύουν όποια κέντρα, εντός κι εκτός χώρας, επενδύουν σε ένα ελληνικό αδιέξοδο.

ΒΟΛΕΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι βολές που εκτόξευσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στοχοποιεί την κυβέρνηση ότι «εμποδίζει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα», όπως και η προειδοποίηση του τομεάρχη Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για την έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η οποία θα επιδεινωθεί περαιτέρω εάν η χώρα δεν ενταχθεί σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μέσω της αντεπίθεσης που σχεδιάζεται, ο πρόεδρος της ΝΔ θα καταστήσει σαφές ότι το αίτημα για εκλογές δεν θα αποσυρθεί ούτε θα αποδυναμωθεί με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Κι αυτό επειδή, όπως αναφέρουν από την Πειραιώς, η κυβέρνηση θα είναι εκείνη που θα απογυμνωθεί και δεν θα διαθέτει πλέον, έστω και προσχηματικά, μια ασπίδα για την αναποτελεσματικότητα σε όλα τα πεδία.

Σε έναν βαθμό, πάντως, η πίεση στο Μαξίμου για κλείσιμο της αξιολόγησης υπαγορεύεται και από την εκτίμηση, που έχει αρχίσει να σχηματοποιείται στην Πειραιώς, ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ακόμη κι αν χρειαστεί να αποδεχθεί συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα που θα συνδέονται με την παράταση του κόφτη μετά το 2018. Η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει την εφαρμογή νέων μέτρων είναι ειλημμένη, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να συνδέσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και με τις δικές της πιέσεις.

Επιτελικά στελέχη της ΝΔ αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η συμφωνία με τους πιστωτές θα απομακρύνει τον εκλογικό ορίζοντα και αναγκαστικά θα μεταβάλει και το χρονοδιάγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναδιοργάνωση του κόμματος. Το μήνυμα είναι όσο απομακρύνονται οι κάλπες τόσο περισσότερο θα προχωρήσουν οι αλλαγές σε πρόσωπα και κομματικές δομές, αφού η εκλογική πίεση δεν θα λειτουργεί ως ανάχωμα για την ηγεσία.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. Σε συνδυασμό με τον εκλογικό ορίζοντα, εξάλλου, παρακολουθούν στη ΝΔ και τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να συναντηθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο προσωπικοτήτων. Η δημοσκοπική αποτίμηση των κινήσεων της Φώφης Γεννηματά δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε αναπροσαρμογή του γαλάζιου σχεδιασμού –πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το καραμανλικό σύστημα φαίνεται να υψώνει «κόκκινη κάρτα» για μια προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ μετά την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου. «Η χώρα έχει ανάγκη υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις κι όχι από τα αποπαίδια του παλαιού παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ» φρόντισε ήδη να διαμηνύσει ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.