Οι ετοιμασίες στην Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη Παρασκευή έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άτομα αναμένεται να παρακολουθήσουν τον μεγιστάνα να επαναλαμβάνει τον όρκο των 35 λέξεων και να αναλαμβάνει το αξίωμά του ως ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ομως ήδη οι ανησυχίες είναι πολλές και εκφράζονται από παράγοντες της πολιτικής ζωής εντός και εκτός της χώρας.

Χθες, ο απερχόμενος διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν μίλησε σε τηλεοπτικό δίκτυο με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και προειδοποίησε ότι ο Τραμπ δεν κατανοεί τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος εξισώνει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του με τη ναζιστική Γερμανία. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές, ο Τραμπ επιτέθηκε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επειδή θεώρησε ότι άφησαν να διαρρεύσει προς κάποια ΜΜΕ η έρευνα, στην οποία αναφέρονται πληροφορίες πως οι Ρώσοι διαθέτουν στοιχεία εις βάρος του, με τα οποία μπορεί να τον εκβιάζουν. «Νομίζω ότι είναι απαράδεκτο, απαράδεκτο, για τις μυστικές υπηρεσίες να επιτρέψουν (τη διαρροή) μιας τέτοιας πληροφορίας που αποδεικνύεται να είναι τόσο ψευδής και κατασκευασμένη. Νομίζω ότι αυτό είναι απαράδεκτο και το λέω. Είναι κάτι το οποίο θα έκανε η ναζιστική Γερμανία, όπως το έκανε» είχε πει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος. Νωρίτερα, είχε χρησιμοποιήσει τον ίδιο χαρακτηρισμό και σε σχόλιά του στο twitter.

O επικεφαλής της CIA διευκρίνισε ότι πράγματι ο Τραμπ είχε ενημερωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες για την έρευνα αυτή, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το CNN –παρότι σύμβουλοι του νεοεκλεγέντος προέδρου είχαν ισχυρισθεί πως δεν έχει ενημερωθεί. Επίσης προειδοποίησε ότι οι χωρίς έλεγχο «κουβέντες και tweets» του νεοϋορκέζου μεγιστάνα δεν προασπίζουν τα συμφέροντα της χώρας. Τον συμβούλευσε μάλιστα να μην είναι διαλλακτικός απέναντι στη Ρωσία για τις πρόσφατες κινήσεις τους. «Ο αυθορμητισμός δεν είναι κάτι που προστατεύει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και έτσι, όταν μιλά ή όταν αντιδρά, θα πρέπει να είναι σίγουρος πως κατανοεί ότι οι επιπτώσεις αυτών στις ΗΠΑ μπορεί να είναι σημαντικό» κατέληξε.

Τα σχόλια του Τζον Μπρέναν, ο οποίος θα αντικασταθεί από τον εκλεκτό του Τραμπ, Μάικ Πομπέο, αναδεικνύουν την ένταση που συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ του νέου προέδρου της χώρας και των μυστικών υπηρεσιών. Ο απερχόμενος διευθυντής της CIA αναρωτήθηκε επίσης για το μήνυμα που στέλνει εντός και εκτός της χώρας η έλλειψη εμπιστοσύνης του Τραμπ προς τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, των οποίων θα αναλάβει την ηγεσία σε λίγες ημέρες.

Ενδεικτικό είναι χθεσινό δημοσίευμα των ισραηλινών εφημερίδων «Χααρέτζ» και «Γεντιότ Αχρονότ», στο οποίο αναφέρεται ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι διστάζουν πλέον να μοιρασθούν απόρρητες πληροφορίες με τους αμερικανούς συναδέλφους τους της κυβέρνησης Τραμπ, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαρροές τους προς τη Ρωσία και από εκεί στο Ιράν. Αναφέρεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση στελεχών των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ισραήλ οι Αμερικανοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την εκλογή Τραμπ, καθώς είπαν πως ο Πούτιν «έχει μοχλούς πίεσης» εις βάρος του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου και υπονόησαν ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να είναι προσεκτικό» όταν μεταφέρει, πλέον, σημαντικές πληροφορίες προς τον Λευκό Οίκο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (NSC).

Η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ισραήλ έχει ενταθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με κοινές επιχειρήσεις κυρίως εναντίον του Ιράν και των οργανώσεων Χεζμπολάχ και Χαμάς. Οι Ισραηλινοί εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να δώσει απόρρητες πληροφορίες, που θα εξασφαλίσει από την κυβέρνηση Τραμπ, στην Τεχεράνη.