Το πρώτο ταξίδι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο εξωτερικό αναμένεται στην Ισλανδία όπου θα έχει συνάντηση κορυφής με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε μια κίνηση που θυμίζει τη συνάντηση στο Ρέικιαβικ στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου το 1986 του Ρόναλντ Ρίγκαν με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Τραμπ και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν βρετανούς αξιωματούχους ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τους «Sunday Times», η πρωτεύουσα της Ισλανδίας θεωρείται το πιθανότερο μέρος για να την φιλοξενήσει.

Η αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής θα αποτελέσει μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων της Ουάσιγκτον με το Κρεμλίνο και στην ατζέντα πιστεύεται ότι θα περιληφθεί και συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων. Το Σάββατο ο Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να άρει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας εάν η Μόσχα συμβάλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και συνεργασθεί με τις ΗΠΑ σε άλλα θέματα –αν και οι κυρώσεις θα παραμείνουν εν ισχύι «τουλάχιστον για κάποιο διάστημα». Πρόσθεσε δε ότι είναι διατεθειμένος να συναντήσει τον Πούτιν. Στενός σύμβουλος του Τραμπ που έχει συζητήσει το θέμα τόσο με τον νέο πρόεδρο όσο και με αξιωματούχους της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο δήλωσε στην εφημερίδα: «Η συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο είναι πολύ πιθανή. Το θέλουν και οι Ρώσοι πολύ».