Φως στο τούνελ για τη διάσωση της αλυσίδας Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη φαίνεται πλέον μετά και την έκδοση της πολυαναμενόμενης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την απόφαση αυτή ανάβει, επιτέλους, ύστερα από σημαντικές καθυστερήσεις το πράσινο φως για την υλοποίηση της μεγαλύτερης επιχειρηματικής διάσωσης στην Ελλάδα, αν και δεν έχουν καμφθεί ακόμα όλα τα διαδικαστικά εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες αργά οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση νομικοί δεν είχαν λάβει στα χέρια τους την απόφαση προκειμένου να διερευνήσουν κατά πόσο προκύπτουν περιορισμοί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Κάτι όμως που αναμένεται να γίνει σήμερα.

Ωστόσο η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης βάζει μια σειρά εμποδίων καθώς θα πρέπει έως τις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι τράπεζες και οι δυο εμπλεκόμενοι Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης, να έχουν εκδοθεί και δημοσιευθεί όλες οι αναγκαίες αποφάσεις, να έχει παρέλθει ο μήνας των τριτανακοπών και πρωτοδίκως, εάν υπήρχαν τριτανακοπές, να είχαν συζητηθεί.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, με δεδομένο ότι η απόφαση δεν δημοσιεύτηκε στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων έως τις 13 Ιανουαρίου 2017 μπορεί να εγείρει θέμα ακόμα και ακυρότητας των συμβάσεων –αν και κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι δεν θα συμβεί και τα όποια νομικά εμπόδια τελικά θα ξεπεραστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται συνάντηση των εμπλεκομένων μερών. Η είδηση της έκδοσης της δικαστικής απόφασης για το μέλλον της Μαρινόπουλος ΑΕ έφερε ανακούφιση στους χιλιάδες εργαζομένους και προμηθευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που είχαν δοθεί έχουν εξαντληθεί με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμή του 30% του μισθού του Δεκεμβρίου στους εργαζομένους της Μαρινόπουλος αποτελεί επιπλέον έμμεση χρηματοδότηση από τον όμιλο Σκλαβενίτη, η οποία καταβλήθηκε από τις εισπράξεις των πωλήσεων που δεν αποδόθηκαν. Η ενέργεια αυτή δεν προβλεπόταν από καμία συμφωνία και αποτέλεσε αποκλειστικά πρωτοβουλία της οικογένειας Σκλαβενίτη. Μάλιστα η αποπληρωμή των χρεών της Μαρινόπουλος θα γίνει με τη νέα χρηματοδότηση που προβλέπει η συμφωνία συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από το νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 352 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις τράπεζες με εγγύηση της Σκλαβενίτης και τα 125 εκατ. που θα βάλει στη νέα εταιρεία συνολικά η Σκλαβενίτης.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Στο θέμα της απόφασης του δικαστηρίου για τη διάσωση της αλυσίδας Μαρινόπουλος τοποθετήθηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σημειώνοντας ότι με τη απόφαση του δικαστηρίου για τη συμφωνία Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου «κατοχυρώνονται όλοι, δηλαδή εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, προμηθευτές». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με όλες τις δυνάμεις της, να στηρίξει κάθε υγιή προσπάθεια που συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναθέρμανση της οικονομίας». Από την πλευρά του ο δικηγόρος της πλευράς Μαρινόπουλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι επικυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης των σουπερμάρκετ Μαρινόπουλου, διασφαλίζοντας 13.000 θέσεις εργασίας και τη σύμμετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων 3.000 πιστωτών.

Προθεσμίες

Εως τις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι τράπεζες και οι δύο εμπλεκόμενοι Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης, πρέπει να έχουν εκδοθεί και δημοσιευθεί όλες οι αναγκαίες αποφάσεις