Κολοσσό όχι μόνο στον ευρωπαϊκό αλλά και στον παγκόσμιο κλάδο οπτικών δημιουργεί η συγχώνευση δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο, της ιταλικής Luxottica και της γαλλικής Essilor. Το μέγα ντιλ μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών εταιρειών δημιουργεί έναν νέο όμιλο αξίας 46 δισ. ευρώ με ετήσια έσοδα της τάξης των 15 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη, αφού η Luxottica είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές γυαλιών οράσεως με μάρκες όπως η Oakley και η Ray-Ban. Η Essilor είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φακών οπτικών για γυαλιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με τη συγχώνευση οι δύο εταιρείες φιλοδοξούν να κερδίσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά αυτήν, η οποία έχει ετήσιο τζίρο 95 δισ. ευρώ. Η ανάπτυξη μάλιστα στις πωλήσεις οπτικών αναμένεται ότι θα είναι μεγάλη καθώς ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού συνεχώς αυξάνεται. Την ίδια στιγμή σημαντική άνοδο στις πωλήσεις και στο ενδιαφέρον για σκελετούς οράσεως, προστασίας από τον ήλιο και φακούς για γυαλιά καταγράφεται στην Ασία και τη Λατινική Αμερική. Οπως εκτιμούν οι εταιρείες, τουλάχιστον 2,5 δισ. άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν προβλήματα οράσεως που απαιτούν τη χρήση γυαλιών.

Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται EssilorLuxottica και οι μετοχές της θα είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Η Luxottica και η Essilor με χρηματιστηριακή αξία 24 και 22 δισ. ευρώ αντίστοιχα είχαν εξετάσει και πριν από μερικά χρόνια το ενδεχόμενο συνεργασίας τους.

Εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας θα είναι ο Leonardo Del Vecchio, ο οποίος το 1961 δημιούργησε τη Luxottica και ελέγχει σήμερα το 62% των μετοχών της. Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Essilor, Hubert Sagnieres, θα αναλάβει καθήκοντα εκτελεστικού αντιπροέδρου και δεύτερου τη τάξει διευθύνοντος συμβούλου με αρμοδιότητες ίδιες με αυτές του Del Veccio.