Δυσχεραίνει η επίτευξη των προβλέψεων για τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης (2,7%) της οικονομίας όσο σέρνεται η αξιολόγηση, αφού κάθε καθυστέρηση λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία για περαιτέρω εγκλωβισμό της οικονομίας στο σπιράλ της ύφεσης.
Την προειδοποίηση αυτή στέλνουν ο ΣΕΒ και ο επιχειρηματικός κόσμος. Αφενός επειδή με τη συνέχιση του κλίματος αβεβαιότητας σε πολιτικό – οικονομικό επίπεδο είναι πιθανό οι ρυθμοί ανάπτυξης να είναι χαμηλότεροι των προβλέψεων του προϋπολογισμού. Αφετέρου, επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος η Ελλάδα να χάσει για μια ακόμη φορά το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ, η διακοπή της δεύτερης αξιολόγησης στις αρχές Δεκεμβρίου και η επιστροφή της αβεβαιότητας γύρω από την ολοκλήρωσή της υπονομεύουν τη δυναμική που δημιουργήθηκε στην οικονομία κατά το 2ο εξάμηνο, άρα και τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2017.
Αλλωστε, όπως αναφέρει η βιομηχανία, η δυναμική που παρατηρήθηκε το 2ο εξάμηνο του 2016 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χαμηλή βάση σύγκρισης των περυσινών επιδόσεων, δηλαδή το αντίστοιχο διάστημα του 2015, όταν η αγορά είχε δεχθεί το σοκ της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Υπό αυτή την έννοια, συνεχίζει ο ΣΕΒ, το θετικό έδαφος στο οποίο φαίνεται ότι κινήθηκε το 2016 η ανάπτυξη, από μόνο του δεν προεξοφλεί ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρηθεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, ιδίως αν σημειώνονται καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Κάθε καθυστέρηση, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, επιβαρύνει τα μακροοικονομικά σενάρια –και άρα τις διαπραγματεύσεις –και λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία για τον περαιτέρω εγκλωβισμό της οικονομίας στο αρνητικό σπιράλ της αβεβαιότητας και της αποεπένδυσης. Αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο δυσχεραίνει διαχρονικά την επιστροφή της οικονομίας σε σταθερή ανάπτυξη.