Υπάρχει λόγος σοβαρός για ένα ακόμη κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Αθήνα. Και αυτός είναι η μεταφορά εικόνων από το λογοτεχνικό σύμπαν στον κινηματογράφο. Εξού και η δημιουργία του Adaptation Film Festival, που από τις 2 Φεβρουαρίου προστίθεται στο φεστιβαλικό καλεντάρι. Πρόκειται για μια διοργάνωση η οποία εστιάζει σε προσαρμογές λογοτεχνικών έργων καθώς και graphic novels χάρη στις ενωμένες δυνάμεις της εταιρείας MoovieReel, του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. «Επειδή όλοι οι συμμετέχοντες προερχόμαστε από τον χώρο των κινηματογραφικών διοργανώσεων κι έχουμε μια αγάπη για το βιβλίο και με δεδομένο ότι διαχρονικά υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες μεταφορές, σκεφτήκαμε ότι υπήρχε χώρος για κάτι τέτοιο στον φεστιβαλικό χάρτη της πόλης. Την ιδέα μας αυτή την ενίσχυσε ακόμα περισσότερο η ανάληψη του τίτλου της πρωτεύουσας του βιβλίου για την πόλη της Αθήνας» αναφέρει στο «Νσυν» ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, υπεύθυνος επικοινωνίας του φεστιβάλ.

Φιλοδοξία του ίδιου και της υπόλοιπης ομάδας των διοργανωτών είναι το Adaptation, μετά την πρώτη του εμφάνιση στο κοινό, να καθιερωθεί ως ετήσιο κινηματογραφικό ραντεβού. Η εξέλιξή του βέβαια θα εξαρτηθεί, όπως πάντα, από το ενδιαφέρον των θεατών. «Θεωρούμε ότι ο κινηματογράφος και η λογοτεχνία απευθύνονται κατά βάση όχι στο ίδιο κοινό αλλά σε δύο κοινά, τα οποία είναι φιλικά το ένα προς το άλλο. Στόχος μας είναι να γίνει αυτή η σύνδεση ανάμεσα στους σινεφίλ και τους βιβλιόφιλους και να υπάρξει δυνατότητα να προβληθούν μεταφορές οι οποίες θα ωθήσουν τόσο τους λάτρεις του βιβλίου να μπουν στην κινηματογραφική αίθουσα όσο και τους σινεφίλ ν’ αναζητήσουν το πρωτογενές υλικό» επισημαίνει ο Κατιρτζιγιανόγλου.

Με βάση τον κινηματογράφο Μικρόκοσμος στη Λεωφόρο Συγγρού, στις επτά ημέρες που διαρκεί η διοργάνωση, θα προβληθούν περισσότερες από 20 ταινίες, όλες τους βασισμένες σεναριακά σε κάποιο λιγότερο ή περισσότερο γνωστό βιβλίο. «Διαλέξαμε τις ταινίες με βάση την καλλιτεχνική αξία της ίδιας της μεταφοράς και σ’ ένα δεύτερο επίπεδο, σε σχέση με το πρωτογενές υλικό, το κατά πόσο το βιβλίο παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ουσιαστικά κινούμαστε σε όλο το φάσμα της λογοτεχνικής παραγωγής. Υπάρχουν ταινίες για όλους και για όλες τις ηλικίες» τονίζει ο Κατιρτζιγιανόγλου.

Στην ημερήσια διάταξη του φεστιβάλ θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές προβολές. Κοινό στοιχείο όλων των ταινιών είναι το ότι έχουν ήδη διαγράψει πορεία σε γνωστά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. «Οι απογευματινές θα είναι παλιές κλασικές, γνωστές ή και λιγότερο γνωστές, που πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να προβληθούν ξανά στις αίθουσες, και οι επόμενες δύο θα είναι πρεμιέρες» δηλώνει ο υπεύθυνος επικοινωνίας. Το πρόγραμμα ανοίγει με την πανελλήνια πρεμιέρα του φιλμ του Αγκουστί Βιγιαρόνγκα «Ο βασιλιάς της Αβάνας», υποψήφια για τρία βραβεία Goya, που βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες (εκδόσεις Μεταίχμιο). Οι πρεμιέρες θα συνεχιστούν με την προβολή σε avant-premiere της νέας ταινίας του Φατίχ Ακίν «Αντίο Βερολίνο», μεταφορά του συναρπαστικού βιβλίου του Βόλφγκανγκ Χέρντορφ (εκδόσεις Κριτική).

ΙΨΕΝ ΚΑΙ ΝΤΙΡΑΣ. Στο θεατρικό του Ερρίκου Ιψεν «Η αγριόπαπια» βασίζεται η ταινία «Η κόρη» του Σιμόν Στόουν με τους Τζέφρι Ρας, Μιράντα Οτο και Σαμ Νιλ, που είναι προτεινόμενη για εννιά βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αυστραλίας και θα προβληθεί εδώ λίγο πριν από την κυκλοφορία της στις ελληνικές αίθουσες. Τον Φεβρουάριο έρχεται επισήμως στη χώρα μας και το ιαπωνικό «Γλυκό φασόλι» της Ναόμι Καβάσε, ταινία που πέρασε το 2015 από το Φεστιβάλ των Καννών και βασίζεται στο βιβλίο «Αν» του Ντούριαν Σουκεγκάγια. Αστυνομικό θρίλερ είναι «Η σιωπή των δένδρων» που κάνει πρεμιέρα και στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Μο Χάιντερ (εκδόσεις Διόπτρα), ενώ το έργο της Μαργκερίτ Ντιράς «Δέκα και μισή καλοκαίρι βράδυ» (Σμίλη), μετά την παλιότερη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν με τη Μελίνα Μερκούρη, επιστρέφει στη νέα εκδοχή του Φρανσουά Σαμουάν «Η καταιγίδα μέσα της».

Παρουσία έχουν και τα κινούμενα σχέδια, με πιο αντιπροσωπευτικό το υποψήφιο για Goya «Ψυχοναύτες, τα ξεχασμένα παιδιά» από το ομώνυμο κόμικ, αλλά και το «Εγκρίνεται η υιοθεσία» που ζωντανεύει την ιστορία του «Coleur de peau: miel» και θα προβληθεί στο πλαίσιο της δράσης Petit Plan – Κινηματογράφος για Εφήβους. «Η συγκεκριμένη δράση είναι με ελεύθερη είσοδο και απευθύνεται σε λύκεια της Αττικής –ουσιαστικά αποσκοπεί στην επιμόρφωση των μελλοντικών σινεφίλ. Τα θέματα αυτών των προβολών είναι κυρίως κοινωνικού ενδιαφέροντος» υπογραμμίζει ο Κατιρτζιγιανόγλου. Οι παράλληλες εκδηλώσεις δεν σταματούν όμως εδώ. Υπάρχει επίσης η δράση Gros Plan, όπου γίνονται προβολές και στη συνέχεια το κοινό καταγράφει τις αντιδράσεις και τις εντυπώσεις του σε σχέση με αυτές, ενώ διοργανώνεται και σεμινάριο δημιουργικής γραφής με ελεύθερη είσοδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει η βραδιά που είναι αφιερωμένη στον Νίκο Νικολαΐδη, τον μοναδικό έλληνα σκηνοθέτη του φετινού φεστιβάλ. «Εχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφορικά με την “Πρωινή περίπολο” του Νίκου Νικολαΐδη, με αφορμή τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία τής ταινίας. Της προβολής θα προηγηθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Χρήστο Χουλιάρα, ο οποίος ήταν μοντέρ στις τελευταίες ταινίες του Νικολαΐδη, και γενικά θα προσπαθήσουμε να γίνει μια προσέγγιση αυτού του παράξενου σύμπαντός του» καταλήγει ο υπεύθυνος επικοινωνίας.

INFO

Adaptation Film Festival, από τις 2 έως τις 8/2 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος (Λεωφόρος Συγγρού 106, Κουκάκι, τηλ. 210-9230.081, είσοδος 6 ευρώ)