Κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής επίθεσης επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αυριανή αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τα αγροτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα ακολουθήσει την τακτική προηγούμενων αναμετρήσεων, στις οποίες είχε περιοριστεί στο θέμα της κοινοβουλευτικής ατζέντας, και θα προχωρήσει σε ένα δριμύ κατηγορώ εφ’ όλης της ύλης, στοχοποιώντας τον Πρωθυπουργό ως «καταστροφέα» της χώρας και θέτοντας επιτακτικά το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι η ΝΔ σκοπεύει να επαναφέρει με δριμύτητα στο προσκήνιο το «φύγετε», καθώς κρίνει ότι το αίτημα αυτό έχει ωριμάσει και στη ελληνική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανεβάσει τους τόνους και με αφορμή την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η καθυστέρηση βυθίζει την ελληνική οικονομία και συντηρεί ένα υφεσιακό κλίμα, ενώ η κυβέρνηση κινείται χωρίς πυξίδα –είναι το γαλάζιο μήνυμα.

ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. Η αυριανή παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, ωστόσο, θα συνοδεύεται από ακόμη μία διαφοροποίηση σε σχέση με τις προγενέστερες ομιλίες του στη Βουλή. Αυτή τη φορά σκοπεύει να απευθυνθεί και στους αρχηγούς του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου, πρωτίστως προς την πλευρά της Φώφης Γεννηματά, διαμηνύοντας ότι η απομάκρυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το συντομότερο έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά «εθνικής αναγκαιότητας». Ουσιαστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προκαλέσει με τον τρόπο του την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στη κυβέρνηση και την αντιπολιτευτική τακτική της. Είναι προφανές ότι τα γαλάζια μηνύματα με αποδέκτες και στη Χαριλάου Τρικούπη διαβιβάζονται στον απόηχο της επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου και της κλιμακούμενης επιθετικότητας εναντίον της ΝΔ από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά. Στην Πειραιώς αναγνωρίζουν το πολικό ψύχος που επικρατεί στη σχέση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και σχολιάζουν ότι ακόμη και η ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα λειτουργεί ως στήριγμα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα, η ανακίνηση από την πλευρά κυβερνητικών στελεχών ζητήματος εκλογικού νόμου και το παράθυρο που επιχειρείται να ανοίξει προκειμένου να επανέλθει μελλοντικά μια ρύθμιση για την απλή αναλογική, εντείνει την καχυποψία στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τέτοιες κινήσεις μόνον ως άσκηση φαιδρότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν» σχολίαζε χθες το βράδυ εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ. Προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης της πολεμικής με το Μαξίμου εξάλλου, η Πειραιώς έχει ήδη συντάξει «καυτό» πόρισμα, όπως χαρακτηρίζεται, για όσα προέκυψαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ. Το γαλάζιο πόρισμα επικεντρώνεται στη μεταβίβαση του κτιρίου της Κουμουνδούρου, όπου εδρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, την offshore στο μετοχολόγιο της «Αυγής» και στις διαδικασίες δανεισμού του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω επιστολών του Αλέξη Τσίπρα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταλήξει στις δικές της κινήσεις μετά την ανάγνωση του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά σχεδόν προεξοφλείται ότι δεν πρόκειται να βρεθεί κοινός τόπος και είναι μάλλον απίθανο να υποβληθεί ένα κοινό «διά ταύτα» στη Βουλής. Οι επισημάνσεις και τα συμπεράσματα της ΝΔ θα ζητηθεί να συμπεριληφθούν σε ένα ενιαίο πόρισμα που θα συνυπογράφεται από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία της Εξεταστικής, διαφορετικά η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει τη δική της πρόταση (108 σελίδων), με την οποία θα διατυπώνονται ερωτηματικά και θα ζητούνται περαιτέρω εξηγήσεις για τη δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους μετόχους της κομματικής εφημερίδας που βρίσκονται πίσω από την κυπριακή offshore.