«Χαλαρός» δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά την αβεβαιότητα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας. Στις συνεντεύξεις του στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» την περασμένη εβδομάδα και στην αμερικανική «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» χθες δεν δείχνει να ταλανίζεται από τη συνεχή αναβολή της απόφασης του ΔΝΤ, για την οποία ο ίδιος και η καγκελάριος Μέρκελ έχουν δεσμευτεί στους γερμανούς βουλευτές με την έγκριση του τρίτου Μνημονίου από την Μπούντεσταγκ τον Αύγουστο του 2015.

Πώς εξηγείται η «χαλαρότητα» του γερμανού υπουργού Οικονομικών όταν ο χρόνος περνάει χωρίς το ΔΝΤ και πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές; Η εξήγηση βρίσκεται στη διευκρίνιση που κάνει στις τελευταίες δηλώσεις του ότι χωρίς το ΔΝΤ τερματίζεται το ισχύον πρόγραμμα. Και πάμε για άλλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καρκινοβατεί και κανείς δεν στοιχηματίζει στην άμεση και επιτυχή ολοκλήρωσή της. Ο χρονικός ορίζοντας που είχε τεθεί για τον περασμένο Δεκέμβριο –με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους σε σχέση με την πρόβλεψη του Μνημονίου –πηγαίνει όλο και πιο πίσω. Κανείς δεν συζητά πλέον για το Eurogroup του Ιανουαρίου που συγκαλείται σε λίγες ημέρες. Η μόνη συζήτηση που έγινε για την Ελλάδα στο τελευταίο EuroWorking Group, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ήταν για την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τον ESM μετά την επιστολή-συγγνώμη του υπουργού Οικονομικών Τσακαλώτου σχετικά με τη μονομερή λήψη των μέτρων για τους συνταξιούχους από την κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα. Απίθανο είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο Eurogroup του Φεβρουαρίου. Ενώ η συνεδρίαση του οργάνου τον Μάρτιο θα γίνει λίγες ημέρες μετά τις ολλανδικές εκλογές, που ενέχουν τον κίνδυνο σημαντικής ενίσχυσης του λαϊκιστή αντιευρωπαϊστή Γκέερτ Βίλντερς. Αμέσως μετά ακολουθούν οι εκλογές στη Γαλλία και η αναμενόμενη ενίσχυση της Μαρίν Λε Πεν. Ολα δείχνουν ότι η αξιολόγηση παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, όπως και τα βήματα που εξαρτώνται από αυτήν.

«Αν δεν κλείσει επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση των βημάτων που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα στήριξης και αν το ΔΝΤ δεν αντλήσει συμπεράσματα που θα το οδηγήσουν να συμμετάσχει, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι λήξαν. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία της συμμετοχής του ΔΝΤ. Αν θεωρηθεί λήξαν, τότε θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να βρούμε κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση» λέει ο Σόιμπλε. Ο ίδιος θα ήταν εντελώς χαλαρός. «Η γερμανική Βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει κατά πόσον εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος».

Τι σημαίνει αυτό; Οπως μου εξηγούσαν από το υπουργείο Οικονομικών, η Μπούντεσταγκ θα πρέπει να δώσει την εντολή στον υπουργό Οικονομικών να αρχίσει μια νέα διαπραγμάτευση για τη στήριξη της Ελλάδας με βάση τα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί. Στο τέλος το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να τεθεί και πάλι στη γερμανική Βουλή προς έγκριση.

Σε ένα παράλληλο επίπεδο όμως θα ακολουθείται μια άλλη διαδικασία: η μετάλλαξη του μόνιμου μηχανισμού ESM και η ενίσχυσή του σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελεί ταυτόχρονα και μηχανισμό επιτήρησης του προγράμματος.

Και αυτό διότι οι γερμανοί βουλευτές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Κομισιόν και όταν πρόκειται για την επιτήρηση εφαρμογής των συμφωνιών θεωρούν ότι είναι πολύ ελαστική και ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις.