Η διεθνής κοινότητα επανέλαβε τη δέσμευσή της υπέρ της λύσης των δύο κρατών και ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει μονομερείς ενέργειες που τυχόν ληφθούν από τους Ισραηλινούς ή τους Παλαιστίνιους, κυρίως σε σχέση με τα σύνορα ή την Ιερουσαλήμ, κατά τη διάσκεψη πουδιεξήχθη την Κυριακή στο Παρίσι με τη συμμετοχή 70 χωρών, χωρίς την εκπροσώπηση των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Επίσης, κάλεσε τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές «να αποδείξουν τη δέσμευσή τους για τη λύση των δύο κρατών και να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που θα προδίκαζαν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, κυρίως σε σχέση με τα σύνορα, την Ιερουσαλήμ, τους πρόσφυγες», προσθέτοντας ότι αν ληφθούν τέτοιες ενέργειες «δεν θα αναγνωριστούν».

Ισραήλ: Απομακρύνεται η προοπτική της ειρήνης

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη απομακρύνει τις προοπτικές της ειρήνης.«Αυτή η διεθνής διάσκεψη και οι αποφάσεις του ΟΗΕ το μόνο που κάνουν είναι να απομακρύνουν τις προοπτικές της ειρήνης καθώς ενθαρρύνουν τους Παλαιστίνιους να αρνούνται απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ», ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ.

«Αν τα κράτη που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι ήθελαν πράγματι η ειρηνευτική διαδικασία να προχωρήσει, θα έπρεπε να ασκήσουν πίεση (στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς) για να δεχθεί την πρόσκληση του Νετανιάχου για απευθείας διαπραγματεύσεις».

Η διάσκεψη του Παρισιού δεν ήταν παρά «τεχνητή απόπειρα προσώπων εκτός Μέσης Ανατολής να υπαγορεύσουν λύσεις στους πολίτες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι θα ήταν αναγκασμένοι να ζουν με τις συνέπειες των λύσεων αυτών», προσθέτει το υπουργείο.

Παλαιστίνιοι: Μήνυμα στο Ισραήλ

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), Σαέμπ Ερεκάτ, εξέφρασε ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της διεθνούς διάσκεψης, αναφέροντας ότι «υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή».

Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, οι μετέχοντες στη διάσκεψη «δημιούργησαν μια δυναμική για την απόρριψη της ισραηλινής κατοχής και της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Είναι ένα μήνυμα στο Ισραήλ «για να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες» και να «τερματίσει την στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης» ώστε να ανοίξει τον δρόμο στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.

Επιφυλάξεις από την Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι έχει επιφυλάξεις, σημειώνοντας ότι η διάσκεψη διακινδυνεύει να «σκληρύνει τις θέσεις».

«Εχουμε ιδιαίτερες επιφυλάξεις σε σχέση με μια διεθνή διάσκεψη για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ δύο πλευρών, χωρίς οι πλευρές αυτές να μετέχουν σε αυτήν, μια διάσκεψη που διεξάγεται παρά τη θέληση των Ισραηλινών και που διεξάγεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας στον νέο αμερικανό πρόεδρο όταν οι ΗΠΑ θα είναι ο τελικός εγγυητής οποιασδήποτε συμφωνίας», ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπάρχουν κίνδυνοι συνεπώς ότι αυτή η διάσκεψη σκληραίνει τις θέσεις σε μια περίοδο που πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προϋποθέσεις για την ειρήνη», αναφέρει το Φόρεϊν Οφις διευκρινίζοντας ότι για τον λόγο αυτόν, η Βρετανία είχε θέση παρατηρητή στη διάσκεψη και δεν υπογράφει την τελική ανακοίνωση.