«Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποδειχτεί θαυμάσια υπόθεση» υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή είναι στην ουσία η Γερμανία. Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το μέσο για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι’ αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Βρετανίας να αποχωρήσει» δήλωσε, βέβαιος, όπως τόνισε, ότι το πρότυπο της Βρετανίας θα το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ.

Η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να χάρηκε για τα λόγια αυτά, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι όμως καθόλου. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι «η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων που θα πρέπει να συστήσουν κοινό μέτωπο», ενώ ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε πως είναι σημαντικό η Ευρώπη «να μην πέσει σε βαθιά κατάθλιψη» και «να ανασυνταχθεί επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα».

«Θα ήταν κρίμα αν η Αμερική, η πιο μεγάλη δημοκρατία του κόσμου, ενεργήσει με τρόπο καταστροφικό» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν. «Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε στον Τραμπ ότι η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια αλληλέγγυα κοινότητα, αλλά ότι παίρνει στα σοβαρά τις εξωτερικές υποθέσεις και γνωρίζει καλά πως αν καταστρέψουμε την εξωτερική πολιτική, οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτατες» πρόσθεσε. Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε «φαντασίωση» την εκτίμηση του Τραμπ ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία στην έξοδο από την ΕΕ.

«Διαβάσαμε τη συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ με ενδιαφέρον» απάντησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ για την ΕΕ, και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει πρόταση για πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ.