Πλήρης ανατροπή των σχέσεων ΗΠΑ – ΕΕ και ιστορικό σχίσμα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία διαγράφονται από τις θέσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, στη συνέντευξη που έδωσε στους βρετανικούς «Times» και τη γερμανική «Bild».

Ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας χαρακτήρισε «εξόχως καταστροφικό λάθος» το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας από την Ανγκελα Μέρκελ κατά την προσφυγική κρίση, αποκάλεσε το ΝΑΤΟ παρωχημένο οργανισμό και έκανε λόγο για άμεση σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία, μετά το Brexit, προκαλώντας αναταράξεις στην ΕΕ. «Πρόκειται για τέλος εποχής», σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι. «Πρόκειται για το τέλος της ουτοπίας της παγκοσμιοποίησης. Η 20ή Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του Τραμπ, ενέχει σημασία που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πτώση του κομμουνισμού» πρόσθεσε ο Τρεμόντι, ο οποίος είναι ο μοναδικός Ιταλός που θα παραστεί την Παρασκευή στην ορκωμοσία του Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου προκάλεσαν αναστάτωση τόσο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τους ηγέτες κάποιων χωρών να κάνουν έκκληση για ενότητα, όσο και στο ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Τραμπ στη Γερμανία και τους δασμούς που προτίθεται να επιβάλει σε κάποια προϊόντα της, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο μόνος που φάνηκε να χάρηκε ήταν ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που χαρακτήρισε «πολύ καλό νέο» την πρόταση Τραμπ για τη σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας.

Επίθεση στο Βερολίνο. Η πιο ηχηρή δήλωση του ανθρώπου που θα ορκιστεί την Παρασκευή πρόεδρος των ΗΠΑ, αφορούσε την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, μερικούς μήνες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών στη Γερμανία. «Η Γερμανία άφησε όλους αυτούς τους πρόσφυγες να μπουν στη χώρα, ανεξάρτητα από το πού έρχονται» είπε ο Τραμπ στη συνέντευξή του. «Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από εκεί και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν τη θέση». Διευκρίνισε ότι, γι’ αυτό εκείνος προτίθεται να ακολουθήσει «πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη μέρα» της ανάληψη της προεδρίας. Και συνέχισε: «Η Γερμανία πήρε σαφή ιδέα για τις συνέπειες του τεράστιου λάθους στο Προσφυγικό, από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς. Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία» ανέφερε, επιφυλάσσοντας στο τέλος έναν (και μοναδικό) καλό λόγο για τη Μέρκελ για την οποία όπως είπε, τρέφει «μεγάλο σεβασμό».

Η επίθεση όμως στο Βερολίνο συνεχίστηκε. Σύμφωνα με τον 70χρονο Τραμπ, «η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη που οδήγησε στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit. Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Βρετανία ήθελε να διατηρήσει τη δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν» πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την ξενοφοβική ρητορική που χρησιμοποίησε και στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Τραμπ απείλησε επίσης τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις, εάν αρχίσει να παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ. «Θα έλεγα στην BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το» απάντησε ο Τραμπ σχολιάζοντας την πρόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μονάχου να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019.

«Παρωχημένο» το ΝΑΤΟ. Οσον αφορά το ΝΑΤΟ, το χαρακτήρισε παρωχημένο επειδή, όπως είπε, δεν έχει βοηθήσει εναντίον της τρομοκρατίας. Πρόσθεσε ότι ο στρατιωτικός οργανισμός παραμένει σημαντικός για εκείνον, θυμίζοντας όμως ότι πολλά μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί «για την παροχή προστασίας από την Αμερική».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έσπευσε να «εκφράσει την ανησυχία του ΝΑΤΟ» για τις δηλώσεις Τραμπ, έπειτα από συνάντηση που είχε με το γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ. «Θα δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την αμερικανική πολιτική» πρόσθεσε. Η σύνοδος των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες «προφανώς θα επηρεαστεί, αν όχι καθοριστεί, από τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος προκάλεσε έκπληξη και ταραχή στις Βρυξέλλες και, υποθέτω, σίγουρα όχι μόνο στις Βρυξέλλες» παραδέχθηκε ο Σταϊνμάγερ.

Στο Βερολίνο ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει ενιαίο μέτωπο μετά τις έντονες επικρίσεις του Τραμπ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. «Δεν υποτιμώ αυτά που είπε ο Τραμπ για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όμως θα μας έκανε καλό να επιδείξουμε λίγη αποφασιστικότητα σε μια τέτοια κατάσταση» επισήμανε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.