Μετά τη Γερμανία συναγερμός για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές έχει σημάνει και στην Ολλανδία. Η πρωτιά του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς στις δημοσκοπήσεις με κυριότερο αντίπαλο τον πρωθυπουργό και δεινό υποστηρικτή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας Μαρκ Ρούτε αφήνει λίγα περιθώρια για εφησυχασμό. Το είπε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κούντερς την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον μιλώντας για το ενδεχόμενο επίθεσης από ρώσους χάκερ. «Δεν έχω συγκεκριμένες αποδείξεις, αλλά δεν είμαι αφελής. Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση» τόνισε. Η ατζέντα του περιελάμβανε και συναντήσεις με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας θέλησε να μάθει αν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες για πιθανή ρωσική απειλή κατά της Ολλανδίας.
Λίγο αργότερα στη Χάγη η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κάντια Αρίμπ ανακοίνωνε τη σύσταση ειδικής ομάδας για την προστασία και εξουδετέρωση πιθανών επιθέσεων από χάκερ στα e-mail των ολλανδών βουλευτών. Είχαν προηγηθεί ρεπορτάζ δημοσιογράφων σε ολλανδική εφημερίδα, οι οποίοι αποκάλυπταν πόσο εύκολα «εισέβαλαν» στους λογαριασμούς twitter και facebook ορισμένων βουλευτών, οι οποίοι μάλιστα έχουν χειριστεί ευαίσθητες πληροφορίες του κράτους.
Κυβέρνηση και μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε συναγερμό προκειμένου να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν πιο συμπαγής ασπίδα κυβερνοπροστασίας. Αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν ρώσοι χάκερ έχουν καταφέρει να εισβάλουν σε ολλανδικούς λογαριασμούς, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατίας Ντικ Σχόοφ προειδοποίησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο: «Οι εκλογές στην Ολλανδία μπορεί να είναι στόχος των χάκερ. Οι πολιτικοί πρέπει να ελέγξουν την κυβερνοασφάλειά τους». Ηδη βουλευτές και προγραμματιστές υπολογιστών των πολιτικών κομμάτων ενημερώνονται για τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας των συστημάτων και αντίδρασης σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση από χάκερ.
Παράλληλα και οι μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας AIVD έχουν προειδοποιήσει για την απειλή ρώσων κατασκόπων. «Κυβερνητικοί οργανισμοί της χώρας είναι στόχοι ολοκληρωμένων και προηγμένων ψηφιακών επιθέσεων κατασκοπείας από ξένες χώρες» αναφέρει η AIVD, η οποία μάλιστα συμπεριέλαβε ειδικό κεφάλαιο για τη ρωσική απειλή στην τελευταία έκθεσή της. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας θεωρούν τους Ρώσους και τους Κινέζους σημαντικούς παίκτες στη σύγχρονη σκακιέρα της κατασκοπείας κατά της Ολλανδίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους Κινέζους που επικεντρώνονται σε θέματα οικονομικής διείσδυσης, οι Ρώσοι τους οποίους η AIVD χαρακτηρίζει «απειλή για την ασφάλεια της Ολλανδίας» θεωρούνται και ιδιαίτερα ικανοί σε μεθόδους «επιρροής της κοινής γνώμης».
Αλλωστε οι ρώσοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου ITMO στην Αγία Πετρούπολη θεωρούνται εξαιρετικοί προγραμματιστές και περιζήτητοι όχι μόνο από ρωσικές κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά και παγκοσμίως από κολοσσούς στην ψηφιακή τεχνολογία, όπως η Google και η Facebook.
Σύμφωνα με ολλανδούς πολιτικούς αναλυτές, η ανάδειξη του ευρωσκεπτικιστή Βίλντερς στην Ολλανδία θα ταίριαζε γάντι στα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν για αποσταθεροποίηση της Ευρώπης με στόχο την άρση των κυρώσεων, τις οποίες έχει επιβάλει η ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία. Ασφαλώς οι εκλογές στη Γερμανία και στη Γαλλία είναι σημαντικότερες, δύο κρίσιμα «ολλανδικά» ζητήματα όμως ενδιαφέρουν τον Πούτιν. Πρώτον, η συμφωνία της ΕΕ με την Ουκρανία, την οποία απέρριψαν σε δημοψήφισμα τον περασμένο Απρίλιο οι Ολλανδοί. Την εποχή εκείνη είχαν ανάψει οι συζητήσεις για ανοιχτή ρωσική προπαγάνδα υπέρ της αρνητικής έκβασης του δημοψηφίσματος μέσω της «διασποράς ψευδών ειδήσεων». Τα περισσότερα ολλανδικά κόμματα και η κυβέρνηση είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας ΕΕ Ουκρανίας, σε αντίθεση με τους ευρωσκεπτικιστές. Το δεύτερο ζήτημα αφορά την πτώση του αεροσκάφους της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον Οκτώβριο του 2014, στο οποίο επέβαιναν 196 ολλανδοί. Πόρισμα έρευνας δείχνει ότι καταρρίφθηκε από φιλορώσους αντάρτες. Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία, ενώ οι ολλανδοί πολιτικοί που υποστηρίζουν ότι το Κρεμλίνο θα πρέπει να λογοδοτήσει για το ζήτημα βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών Αρχών, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Χάγη. Το 2015 στοιχεία ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας συνέλεξε που «έδειχναν» ρώσους χάκερ να έχουν προσπαθήσει να διεισδύσουν στο σύστημα της ολλανδικής Αρχής Ασφαλείας, η οποία είναι αρμόδια για τις έρευνες γύρω από την πτώση του αεροσκάφους της πτήσης ΜΗ17.
Αλλωστε μεγάλοι δήμοι της χώρας δέχτηκαν πέρυσι κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διαρροή τεράστιου όγκου στοιχείων και πληροφοριών.
Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με το τι έχει συμβεί στις ΗΠΑ έχουν στρέψει την προεκλογική συζήτηση προς ερωτήματα όπως «είναι ασφαλής η δημοκρατία στην Ολλανδία;» ή, ακόμη χειρότερα, «είναι ασφαλής η ίδια η χώρα;».