Ολοκληρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στον χώρο της καπνοβιομηχανίας, καθώς η British American Tobacco PLC συμφώνησε για την εξαγορά του 57,8% της Reynolds American που δεν κατέχει ήδη, καταβάλλοντας συνολικά 49,4 δισ. δολάρια. Το ντιλ αυτό δημιουργεί τη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία του κόσμου με βάση τα έσοδα και τη χρηματιστηριακή αξία, ξεπερνώντας τη Philip Morris International που κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα Marlboro. Με τον τρόπο αυτό η βρετανική εταιρεία κάνει ακόμη πιο ισχυρή την παρουσία της στις ΗΠΑ από όπου αναμένεται ότι θα προέρχεται το 35% των εσόδων της.

Η αμερικανική Reynolds American έχει μεταξύ άλλων τις μάρκες τσιγάρων Camel, Pall Mall και Kent. Η ΒΑΤ έχει μεταξύ άλλων τις μάρκες Dunhill και Lucky Strike. Η BAT και η Reynolds διατηρούν πολύ στενές επιχειρηματικές σχέσεις εδώ και χρόνια. Η βρετανική εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Reynolds από το 2004 και μετά, κάτι που της επέτρεψε να έχει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά. Τώρα με το ντιλ η πρόσβαση αυτή θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.

Μετά τη συμφωνία η ΒΑΤ εκτιμά ότι οι δύο εταιρείες θα πετύχουν μείωση κόστους που σε ετήσια βάση θα ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Το ντιλ αυτό μπορεί τώρα να φέρει νέο γύρο συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο. Αναλυτές της αγοράς αναφέρουν ότι η Japan Tobacco μπορεί να εξαγοράσει τη βρετανική Imperial Brands και η Phillip Morris International να συγχωνευθεί ξανά με την Altria Group. Οι δύο τελευταίες εταιρείες είχαν διαχωριστεί πριν από οκτώ χρόνια.

Στόχος όλων των καπνοβιομηχανιών είναι να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά σε μια περίοδο που η ζήτηση για τσιγάρα μειώνεται.