Εως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 φιλοδοξεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρώτο από τα τρία στάδια που έχει σχεδιάσει για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS στο σύνολο των επαγγελματικών κλάδων, με αρχή αυτούς που εμφανίζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα όπως εστίαση, επαγγέλματα οικοδομής, γιατροί, δικηγόροι κ.ά.
Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, κυρίως των μικρομεσαίων, εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους μιλώντας ακόμα και για λουκέτα επιχειρήσεων, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασής της πριν λύσει το θέμα των υψηλών χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις για συναλλαγές μέσω POS αλλά και στη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού.
Το σχέδιο που ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος (POS) σε τρεις φάσεις. Αρχικά και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει POS μία σειρά επαγγελματιών από κλάδους που θεωρούνται πρωταθλητές φοροδιαφυγής, συγκεκριμένα η εστίαση, οι γιατροί, οι δικηγόροι, επαγγέλματα σχετιζόμενα με τις υπηρεσίες ανακαίνισης όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές κ.τ.λ.
Στις δύο επόμενες φάσεις, η δεύτερη έως το τέλος έτους και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, θα ακολουθήσουν άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο της αγοράς.
Από φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει για να λάβουν την έκπτωση φόρου να καταναλώνουν με πλαστικό χρήμα ένα ποσοστό του εισοδήματός τους, το οποίο αρχίζει από το 10% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα έως το 20%. Μάλιστα στις συναλλαγές αυτές περιλαμβάνονται και οι πληρωμές σε ΔΕΚΟ οι οποίες διαθέτουν τερματικά μηχανήματα POS. Χθες με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ διευκρίνισε ότι σε όλα τα καταστήματά της έχουν εγκατασταθεί συσκευές POS, μέσω των οποίων οι πελάτες της μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους με κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες) των τραπεζών Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.
Και ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS έχει αρχίσει, η μη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις αλλά και οι υψηλές προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες για τη χρήση τους προκαλούν αντιδράσεις. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων εμπόρων, σήμερα το 50% του τζίρου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γίνεται με πλαστικό χρήμα, από 20% που ήταν πριν από την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Ωστόσο, όπως λένε, η υποχρεωτική χρήση των καρτών θα φέρει λουκέτα, αν δεν λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. «Είμαστε υπέρ της χρήσης πιστωτικών καρτών γιατί σταματάει η φοροδιαφυγή σε μεγάλο βαθμό, σταματάει άρα ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των ομοειδών επιχειρήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι ακόμα οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε μείωση των προμηθειών που απαιτούν για τη χρήση αυτών των μηχανημάτων. «Η υψηλή προμήθεια των τραπεζών λειτουργεί αποτρεπτικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς κάνει ασύμφορες τις συναλλαγές, κυρίως για τις πολύ μικρές» εξηγεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 50% των επιχειρήσεων καταβάλλουν προμήθεια άνω του 1%.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επιδείξει προσαρμοστικότητα και το πρώτο εξάμηνο του 2016, όπως προκύπτει, 7 στις 10 εγκατέστησαν μηχανήματα συναλλαγών POS. Από το σύνολο των μικρομεσαίων, πάντως, τη μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα εμφανίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις σε ποσοστό που ξεπέρασε το 60%. Στον τομέα των υπηρεσιών, ο βαθμός προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων ήταν μόλις 28,2%, κάτι που ως φαίνεται ήταν και η αφορμή για να μπουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών και για τον λόγο αυτό η υποχρεωτικότητα ξεκινά από αυτές.