Καμπανάκι κατά του προστατευτισμού και των εμπορικών πολέμων χτύπησε από το Νταβός της Ελβετίας ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ απαντώντας στην κριτική που έχει ασκήσει στη χώρα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Με τον τρόπο αυτό η Κίνα κάνει ξανά έντονη την παρουσία της στη διεθνή σκηνή για να δείξει ότι θέλει να αυξήσει την ισχύ της σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ο επικεφαλής της χώρας βρέθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να μιλήσει ενώπιον όλων των κορυφαίων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. «Κανείς δεν είναι νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε. «Ο προστατευτισμός είναι σαν να κλειδώνεται κανείς σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με το σκεπτικό να γλιτώσει από τον άνεμο και τη βροχή. Ετσι όμως δεν τον βλέπει ούτε ο ήλιος» ανέφερε ο Σι. Ο πρόεδρος της Κίνας ζήτησε από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ από όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την παγκοσμιοποίηση, χωρίς όμως να στρέψει ο κόσμος την πλάτη στις οικονομικές πρακτικές που έχουν φέρει ισχυρή ανάπτυξη εδώ και αρκετές δεκαετίες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στον διαμοιρασμό του πλούτου και να υιοθετηθούν νέες τεχνολογίες.

Ο Σι υπεράσπισε πλήρως τις πολιτικές της Κίνας που οδήγησαν τη χώρα σε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία 40 χρόνια. Πλέον το Πεκίνο βλέπει την απειλή του προστατευτισμού ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη, σε μια χρονική μάλιστα περίοδο κατά την οποία η οικονομία της Κίνας αλλάζει το αναπτυξιακό μοντέλο της ώστε αυτό να βασίζεται λιγότερο στις εξαγωγές και περισσότερο στην εσωτερική κατανάλωση. Στην ομιλία του πάντως απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν παρέλειψε όμως να στείλει το μήνυμά του αναφέροντας ότι «δεν έχει νόημα να κατηγορείται η παγκοσμιοποίηση για τα προβλήματα του κόσμου επειδή απλώς αυτό δεν ισχύει». Επίσης δεσμεύτηκε ξανά ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της Κίνας και ότι δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε τεχνητή υποτίμηση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος γουάν.