Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν υπέρταση σε πολλή μεγάλη ηλικία μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το εύρημα αυτό προκαλεί μάλλον έκπληξη, δεδομένου ότι η υπέρταση κατά κανόνα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα εμφράγματα.
Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η εμφάνιση υπέρτασης στην μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.
Η νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει πως όταν η υπέρταση αναπτύσσεται πολύ αργότερα στη ζωή, δρα προστατευτικά έναντι της νόσου.
Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Έρβιν στην επιθεώρηση Alzheimer’s and Dementia, παρακολούθησαν επί σχεδόν τρία χρόνια την πορεία της υγείας 559 ηλικιωμένων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όσοι ανέπτυξαν υπέρταση μετά τα 80 τους χρόνια είχαν κατά 42% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια σε σύγκριση με όσους άρχισαν να αντιμετωπίζουν πολύ νωρίτερα προβλήματα με την πίεσή τους.
«Είναι η πρώτη μελέτη του είδους σε υπερήλικες που υποδηλώνει ότι η υπέρταση δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια στα άτομα που πλησιάζουν ή ξεπερνούν τα 90 τους χρόνια, αλλά αντιθέτως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαρία Κοράδα, καθηγήτρια Νευρολογίας & Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο.
«Θα πρέπει όμως τα ευρήματά μας να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες πριν μπορέσουμε να κάνουμε συστάσεις προς το κοινό».
Από την πλευρά της, η δρ Μαρία Καρίλο, επιστημονική υπεύθυνη του αμερικανικού οργανισμού Alzheimer’s Association είπε ότι τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα που υποδηλώνουν ότι ίσως οι παράγοντες κινδύνου για άνοια αλλάζουν καθώς αυξάνεται η ηλικία.
Όντως, το 2008 μελέτη σε 255 Σουηδούς ηλικίας άνω των 75 ετών έδειξε πως όσοι ήταν υπέρβαροι διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας, ενώ τον επόμενο χρόνο άλλη μελέτη, με σχεδόν 3.000 Αμερικανούς της ίδιας ηλικίας, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.
Στην νέα μελέτη, οι εθελοντές υποβάλλονταν ανά εξάμηνο σε αξιολόγηση των νοητικών λειτουργιών. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης οι 224 (το σχεδόν 40%) είχαν εκδηλώσει άνοια.