Ο Πάνος Καμμένος στήριζε τον «πρώτο πόντιο», όπως έλεγε, αρχηγό ΓΕΣ, τον καβαλιώτη μαυροσκούφη και αλεξιπτωτιστή αντιστράτηγο Βασίλη Τελλίδη, αλλά ύστερα από μία διετία στη θέση του αρχηγού, από χθες ευδοκίμως ετερμάτισε η σταδιοδρομία του καθώς –για πρώτη φορά μετά το 2011 –το ΚΥΣΕΑ αποστράτευσε τους αρχηγούς και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δηλαδή τον αρχηγό ΓΕΣ και τους αρχηγούς ΓΕΝ αντιναύαρχο Γιώργο Γιακουμάκη και ΓΕΑ αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση.

Παρέμεινε ο Αποστολάκης
Αιφνιδίως χθες το πρωί, καθώς δεν είχε ανακοινωθεί η σύγκλησή του, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έκρινε παραμένοντα μόνο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη.
Νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού τοποθετήθηκε ο αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, διοικητής έως τώρα του Γ’ Σώματος Στρατού/NRDC-GR (NATO Rapid Deployable Corps-Greece).
Στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας τοποθετήθηκε ο μέχρι τώρα αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ο αντιναύαρχος και διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης Νίκος Τσούνης.
Σε ξένα πανεπιστήμια
Και στις φετινές επιλογές είναι φανερή η προτίμηση σε τεχνοκράτες αρχηγούς που έχουν βέβαια και μεγάλη επιχειρησιακή πείρα. Οι δύο μάλιστα από αυτούς είναι κάτοχοι μάστερ ξένων πανεπιστημίων.
Ο Στεφανής (επίσης μαυροσκούφης, όπως ο απερχόμενος αρχηγός) παρακολούθησε το Προκεχωρημένο Σχολείο Αξιωματικών Τεθωρακισμένων στις ΗΠΑ (Army Armor School, Fort Knox, Kentucky) και είναι απόφοιτος του National Defense University-NDU στην Ουάσιγκτον, με θέση κατάταξης πρώτη ανάμεσα σε 185 συναδέλφους του απ’ όλο τον κόσμο, όπου απέκτησε MBA σε Στρατηγικές Ασφαλείας και θεωρείται μεταξύ των νατοϊκών ειδήμων σε ζητήματα Στρατιωτικής Διπλωματίας.
Ο Χριστοδούλου είναι απόφοιτος του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (Electronic Warfare School) στο Σακραμέντο των ΗΠΑ και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών από το Πανεπιστήμιο του Εσεξ του Ηνωμένου Βασιλείου: Diploma in Computing και Master in Computer Science (MSc).
Τα προσόντα αυτά έβαλαν σε δεύτερη μοίρα ότι για παράδειγμα η επιλογή Στεφανή παρέσυρε στην αποστρατεία όλους (εννέα τον αριθμό) τους αντιστρατήγους του Στρατού Ξηράς, καθώς ήταν νεώτερός τους, μεταξύ των οποίων και τέσσερις συμμαθητές του, της τάξης ΣΣΕ82.
Η αντίδραση της ΝΔ
Γι’ αυτό εκτιμώ ότι ήταν ήπια η… εθιμική αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιληπτό βέβαια μόνο σε όσους γνωρίζουν τα ενδότερα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο αρμόδιος λοιπόν τομεάρχης της ΝΔ και αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης έκανε μία προσεκτικά διατυπωμένη (ειδικά για Αδωνη!) δήλωση:
«Προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ξαφνικά η κυβέρνηση αποφάσισε να αποστρατεύσει και τους τρεις αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και να προχωρήσει σε μαζικές αποστρατείες αξιωματικών μειζόνων σχηματισμών και μελών του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), με προφανή επίπτωση στην πειθαρχία και στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις, γιατί οι αλλαγές αυτού του εύρους έπρεπε να γίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε καλή επιτυχία στους νέους αρχηγούς για την ευδόκιμη θητεία τους».
Υπασπιστής του Κωστή
Κλείνοντας για τους προσεκτικούς αναγνώστες μου, να επισημάνω ότι μόλις πριν από λίγο καιρό είχα αναφερθεί στον αντιστράτηγο Στεφανή, μετά φωτογραφίας μάλιστα, γιατί στην κηδεία του Κωστή Στεφανόπουλου είχε ζητήσει ο ίδιος και κρατήσει ως επικεφαλής της πομπής –και με εμφανή συγκίνηση –το μαξιλαράκι με τα παράσημα του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, του οποίου το διάστημα 2000 – 2002 διετέλεσε ως νεαρός αντισυνταγματάρχης υπασπιστής Στρατού Ξηράς.