Συνολική πρόταση – πακέτο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την περίοδο μετά το 2018 θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 26ης Ιουνίου, με το Μαξίμου να παραδέχεται ότι εφόσον συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι (πλεονάσματα), προτίθεται να συζητήσει για έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση αποφεύγει να διασαφηνίσει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ο περίφημος μηχανισμός εγγυήσεων, τονίζει ωστόσο πως αυτός δεν υπάρχει περίπτωση να μπει σε εφαρμογή, καθώς με βάση την πορεία της οικονομίας –όπως εκτιμά –δεν θα υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Ο εκπρόσωπός της Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε χθες ότι οι λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει το πακέτο εγγυήσεων προς τους δανειστές για τη μεταμνημονιακή περίοδο θα συζητηθούν μόνο εφόσον «βρεθεί το σημείο ισορροπίας» (δημοσιονομικά, μέτρα για ελάφρυνση χρέους). Ωστόσο, με τον τρόπο του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι πέραν του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης δεν αποκλείεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να μπει και η μείωση του αφορολογήτου, κάτι για το οποίο είχε εμφανιστεί αρνητικός πριν από μερικές ημέρες. Θεωρητικά, ο μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων μπορεί να είναι μια δέσμη υποχρεώσεων που να περιλαμβάνει ως υποσύνολα τα μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση εφόσον δεν μπορέσει να πετύχει τους στόχους ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οπως και να έχει, η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τη ρητορική που τη θέλει να αρνείται κατηγορηματικά πως θα δεχθεί τη νομοθέτηση νέων μέτρων από την παρούσα Βουλή.
ΡΗΤΡΑ ΔΝΤ. Η κυβέρνηση επιμένει να βλέπει και καλά στοιχεία στις τελευταίες παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σχέση με το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Και αξιολογεί ως σημαντική εξέλιξη την παραδοχή εκ μέρους του γερμανού υπουργού Οικονομικών και του επικεφαλής του ESM ότι η ευρωζώνη μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαχείριση μιας οικονομικής κρίσης. Βεβαίως, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου το Μαξίμου επιβεβαιώνει πια πως η συμφωνία που κλείστηκε το καλοκαίρι του 2015 περιλαμβάνει ως ουσιώδη ρήτρα της τη συμμετοχή με χρηματοδότηση του ΔΝΤ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που το Ταμείο αποφασίσει ότι δεν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η συμφωνία που έχει υπογραφεί θα πρέπει να τροποποιηθεί. «Οχι ως προς τους στόχους, τα μέτρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη χρονική διάρκειά της» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά ως προς το σκέλος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Αυτήν την τροποποίηση θα πρέπει να εγκρίνει το γερμανικό Κοινοβούλιο και «όλα τα άλλα είναι συμφωνημένα» επιμένουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Πάντως, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται πάνω σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε και χθες ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά έχοντας ως κομβικό πλαίσιο το πρώτο τρίμηνο του 2017, ώστε να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αργότερα έως τον Αύγουστο να μπορέσει να βγει δοκιμαστικά στις αγορές. Πάντως διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε χρηματοδοτική πίεση ούτε τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που να δημιουργούν εκτεταμένες ανησυχίες».
ΟΧΙ ΚΑΛΠΕΣ. Την ώρα που η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις εξελίξεις περί την οικονομία, διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια περί εκλογών και δημοψηφίσματος. Το Μαξίμου πάντως δεν εντάσσει σε μια τακτική αυξημένων προσδοκιών προς τους πολίτες τη διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως εφόσον το επιτρέψουν τα πρωτογενή πλεονάσματα –με αφορμή τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού για το 2016 –θα μειωθεί η φορολόγηση στα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα και τις επιχειρήσεις, καθώς και την πρόθεσή του να αποκαταστήσει σταδιακά τους συμβασιούχους του Δημοσίου, που υπολογίζονται γύρω στους 10.000 υπαλλήλους ακολουθώντας την αναλογία 1/5.
Ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση πέταξε και πάλι το μπαλάκι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη σχολιάζοντας πως εάν θέλει να κάνει την αυτοκριτική της για το γεγονός ότι δεν ψήφισε την απλή αναλογική, μπορεί να καταθέσει σχέδιο νόμου «το οποίο θα μπορούσαμε ενδεχομένως να συζητήσουμε». Η κυβέρνηση αποδίδει τα σχετικά σενάρια και δημοσιεύματα στην «υποτιθέμενη ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς», όμως μια δεύτερη ανάγνωση εμφανίζει σχετικές φήμες να διαρρέουν από το Μαξίμου προκαλώντας αναταραχή στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βεβαίως για να συμβεί κάτι τέτοιο –ακόμη κι αν το επιθυμούσε το ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκε χθες απολύτως αρνητικό –θα πρέπει να συμπληρωθεί μία κοινοβουλευτική περίοδος. Αρα νέα πρόταση εκλογικού νόμου δεν μπορεί να κατατεθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2017.