«Επιτέλους, λίγο περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα βρετανικά σχέδια εξόδου από την ΕΕ», ήταν τα λόγια του γερμανού υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απηχώντας τη γνώμη πολλών ευρωπαίων εταίρων του Λονδίνου που ζητούν εδώ και καιρό να διευκρινίσει η βρετανική κυβέρνηση τις προθέσεις της. «Διαπραγματεύσεις που θα κυλήσουν ήρεμα είναι το βασικό στοιχείο για μελλοντική συνεργασία», τόνισε αμέσως μετά τις δηλώσεις της Τερίζα Μέι ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για το Brexit. Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για άμεση έναρξη των συνομιλιών, κάτι που η βρετανή πρωθυπουργός είπε πως θα κάνει στα τέλη Μαΐου όταν θα υποβάλει και επίσημα στις Βρυξέλλες το αίτημα της χώρας της για αποχώρηση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρακολούθησε «με ενδιαφέρον την ομιλία Μέι», είπε εκπρόσωπός του, που διευκρίνισε ότι ήταν προγραμματισμένο χθες το βράδυ να συνομιλήσει τηλεφωνικά μαζί της. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε ανάρτηση στο twitter: «Θλιβερή διαδικασία, σουρεαλιστική εποχή, αλλά τουλάχιστον πιο ρεαλιστική η ανακοίνωση για το Brexit. «Οι 27 της ΕΕ έτοιμοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόλις η Βρετανία επικαλεσθεί το άρθρο 50», πρόσθεσε. Ο Τουσκ συνομίλησε χθες τηλεφωνικά τόσο με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ όσο και με την Τερίζα Μέι».

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θεώρησε θετικό το γεγονός ότι η βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί στενά με την ΕΕ. «Η Βρετανία θα παραμείνει κομμάτι της Ευρώπης και φίλη χώρα με την οποία επιθυμούμε στενές σχέσεις και χρειαζόμαστε να συμβάλει στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων της εποχής μας», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός. Η Νίκολα Στέρτζεον, πρωθυπουργός της Σκωτίας, έσπευσε πάντως να υπενθυμίσει ότι το δημοψήφισμα στη Σκωτία δεν ήταν προς την κατεύθυνση που περιέγραψε η Μέι στη χθεσινή της ομιλία.