Ανεστάλησαν οι υποβρύχιες έρευνες για τον εντοπισμό του αεροπλάνου της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση MH370, το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από σχεδόν τρία χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, της Μαλαισίας και της Κίνας.
Τα ίχνη του μοιραίου Μπόινγκ 777 χάθηκαν στις 8 Μαρτίου του 2014 λίγο μετά την απογείωσή του με 239 επιβαίνοντες από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.
Το αεροπλάνο “δεν εντοπίστηκε” στη ζώνη των ερευνών των 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είχε προσδιοριστεί στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα οι τρεις κυβερνήσεις.
Η εξαφάνιση του αεροπλάνου αυτού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.
“Παρ’όλες τις προσπάθειες που έγιναν με τη βοήθεια των επιστημονικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, της εξελιγμένης τεχνολογίας και τις συμβουλές εξαιρετικά ικανών επαγγελματιών (…) οι έρευνες δεν επέτρεψαν τον εντοπισμό του αεροπλάνου”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
“Ως εκ τούτου οι υποβρύχιες έρευνες ανεστάλησαν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Μαλαισία είχε ανακοινώσει ήδη πριν από δύο εβδομάδες το τέλος των επιχειρήσεων.
Μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο από τις έρευνες αυτές που να δείχνει ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρίσκονται στο βυθό της θαλάσσιας αυτής ζώνης.
Ωστόσο κάποια συντρίμμια, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 20 τμήματα και τα οποία βρέθηκαν στην ακτογραμμή του Ινδικού Ωκεανού ανοιχτά της ανατολικής Αφρικής σε κοντινή απόσταση από τη σημερινή ζώνη ερευνών, ταυτοποιήθηκε ότι ανήκαν πιθανώς ή με βεβαιότητα στο μοιραίο Boeing 777 της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 2014.
Τον Δεκέμβριο εξάλλου, οι αυστραλιανές αρχές αποφάνθηκαν ότι μάλλον το αεροσκάφος δεν έπεσε στη θαλάσσια ζώνη των 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία γίνονταν οι έρευνες.
Οι ειδικοί προσδιόρισαν μια άλλη ζώνη 25.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία μπορεί πιθανώς να κατέπεσε και να βυθίστηκε το αεροσκάφος. Αλλά η Αυστραλία, όπως και η Μαλαισία έκριναν ότι οι πιθανότητες να βρεθεί εκεί το αεροπλάνο δεν επαρκούσαν για να επεκταθούν οι επιχειρήσεις.
Η απόφαση να σταματήσουν οι έρευνες “δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία, ούτε χωρίς μεγάλη λύπη”, προστίθεται στην ανακοίνωση των κυβερνήσεων των τριών χωρών, στην οποία αυτές καταλήγουν: “Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα έρθουν στο φως νέες πληροφορίες και ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα εντοπιστεί το αεροπλάνο”.