Τις εκτιμήσεις για «σκληρό Brexit» επιβεβαίωσε χθες η βρετανή πρωθυπουργός Τερίζα Μέι. Στην πολυαναμενόμενη ομιλία της ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας της από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την επιδίωξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.
Περιγράφοντας τη στρατηγική της χώρας της ενόψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για το Brexit, δεσμεύθηκε ότι η τελική συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί με ψηφοφορία από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει συμφωνία όσο το δυνατόν πιο ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ των 27 και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στα οφέλη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, χωρίς όμως να αποτελεί μέρος της» τόνισε η Τερίζα Μέι και συμπλήρωσε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει στο Λονδίνο πως παραμονή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά σημαίνει αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών κίνησης (προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων), κάτι που ουσιαστικά θα έθετε τη βρετανική πολιτική υπό την αίρεση των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και των μηχανισμών της Ενωσης.
«Αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία αποχώρησης» ανέφερε η Μέι, απαντώντας στις επικρίσεις από το εσωτερικό της χώρας της ότι ήταν έτοιμη να συζητήσει κάποια συμβιβαστική λύση ώστε η Βρετανία να παραμείνει μέσα στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του πλανήτη. Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού διευκρίνισε αργότερα ότι η Ντάουνινγκ Στριτ δεν σκοπεύει να ζητήσει παράταση της διετούς διαπραγματευτικής περιόδου με τις Βρυξέλλες, όπως προβλέπεται από το άρθρο 50.
Η Τερίζα Μέι απείλησε ότι αν η χώρα της δεν αποκτήσει κάποιας μορφής πρόσβαση στην κοινή αγορά θα αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο επιβάλλοντας χαμηλή φορολόγηση και χαλαρή εποπτεία, θα μεταβληθεί δηλαδή σε ένα είδος φορολογικού παραδείσου. Πρόσθεσε πάντως πως είναι «πεπεισμένη ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν θα προκύψει ποτέ». Η βρετανή πρωθυπουργός προσπάθησε κάποιες φορές να υιοθετήσει συμφιλιωτικό τόνο με την ΕΕ, με την υπόσχεση ότι η χώρα της θα είναι ο «πιο καλός φίλος» των Βρυξελλών μετά το Brexit. Επανειλημμένα όμως απηύθυνε σκληρά μηνύματα υποστηρίζοντας πως ενώ η Ευρώπη έβλεπε τη χώρα ως «περίεργο» μέλος, αποδείχθηκε υπερβολικά άκαμπτη στο να σεβασθεί τις ανάγκες διαφορετικών κρατών με πολύ διαφορετικά συμφέροντα.
Σκιαγραφώντας το όραμά της για τις επόμενες γενιές Βρετανών, η 60χρονη συντηρητική πολιτικός ανέφερε ότι η χώρα της παράλληλα με τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές θα προχωρήσει σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με χώρες πέραν της Ευρώπης και θα επιβάλει όρια στη μετανάστευση από την ηπειρωτική Ευρώπη.
«Η ψήφος μας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήταν απόρριψη των ευρωπαϊκών αξιών ούτε προσπάθεια να κάνουμε κακό στη συνεργασία των 27 κρατών-μελών» σημείωσε. Υιοθέτησε όμως σκληρό τόνο έναντι όσων Ευρωπαίων ζητούν σκληρή αντιμετώπιση του Λονδίνου, σημειώνοντας ότι όποιος επιλέξει να ακολουθήσει τιμωρητική γραμμή εις βάρος της Βρετανίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα πληγώσει τον ίδιο τον εαυτό του και τους πολίτες της χώρας του.
«Εγκαταλείπουμε την ΕΕ, αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη» ξεκαθάρισε η Τερίζα Μέι και συμπλήρωσε ότι μελλοντικές επιτυχίες της Ενωσης θα είναι προς όφελος και της χώρας της. «Οι πολίτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα είναι ευπρόσδεκτοι στη Βρετανία, όπως ελπίζουμε ότι θα είναι οι Βρετανοί στις λοιπές χώρες» παρατήρησε.
Η βρετανή πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνησή της για τις διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων είναι:
– Η ανάληψη του πλήρους ελέγχου των συνόρων –κάτι που «ήταν αδύνατο με την ελεύθερη μετακίνηση μέσα στην ΕΕ».
– Ο τερματισμός της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου –«δεν θα έχουμε φύγει πραγματικά από την ΕΕ αν δεν ελέγχουμε τους δικούς μας νόμους».
– Η αποχώρηση από την τελειωνειακή ένωση υπό τη σημερινή μορφή της –«αλλά η υιοθέτηση μιας ξεχωριστής συμφωνίας που θα διευκολύνει όσο γίνεται το εμπόριο».
– Ψηφοφορία για έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων της συμφωνίας που θα επιτευχθεί με την ΕΕ –το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «θα είναι δεσμευτικό» είπε η Μέι. Σε ερώτηση τι θα συμβεί σε περίπτωση που η ψήφος των βουλευτών είναι αρνητική, η πρωθυπουργός απάντησε: «Θα αποχωρήσουμε, ούτως ή άλλως, από την ΕΕ».
– Επέμεινε άλλωστε ότι είναι αποφασισμένη να φτάσει γρήγορα σε συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών της Ενωσης που ζουν στη Βρετανία καθώς και των Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες –θέμα που ήδη έχει συζητήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες. «Πολλοί εξ αυτών τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας, μόνο ένας – δύο αντιδρούν» διευκρίνισε.