Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει τη μεσαία τάξη και έχει οδηγήσει σε άνοδο του λαϊκισμού ζήτησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας από το Νταβός της Ελβετίας όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι η ανισότητα, η έλλειψη εμπιστοσύνης και ελπίδας έχουν δημιουργήσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις οδηγώντας σε άνοδο του λαϊκισμού.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ οι ηγέτες της πολιτικής και της οικονομίας αναζήτησαν κοινό έδαφος για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πολιτικά προβλήματα που συνεχώς μεγαλώνουν από τις κοινωνικές αντιδράσεις στην ανισότητα και τη μείωση των εισοδημάτων των μεσαίων και κατώτερων τάξεων. Η Λαγκάρντ από την πλευρά της ζήτησε τη λήψη μέτρων όπως η υιοθέτηση προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων και η αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Τα προηγούμενα χρόνια το Νταβός είχε πρωτοστατήσει υπέρ της παγκοσμιοποίησης και των ελεύθερων αγορών. Καθώς όμως τώρα οι εκλογές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, πλησιάζουν και τα λαϊκιστικά κόμματα εμφανίζονται ενισχυμένα, φέτος η προσοχή στο Νταβός έχει επικεντρωθεί αλλού. Στο πώς οι επιχειρηματικές και πολιτικές ελίτ απέτυχαν να προβλέψουν γεγονότα όπως το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Οσοι χαράσσουν πολιτική οφείλουν να λάβουν το μήνυμα και να σκεφτούν το πώς θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αντιδράσεις της κοινωνίας, ανέφερε η Λαγκάρντ. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν από την πλευρά του ανέφερε ότι δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να λυθεί η κρίση, αλλά προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο οι εισοδηματικές ανισότητες εξηγούν την κρίση στη μεσαία τάξη χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την εκλογή του Τραμπ. Οπως είπε, η εκλογή ενός μεγιστάνα για την προεδρία των ΗΠΑ αποτελεί περίεργη έκφραση των ανησυχιών για την αύξηση των ανισοτήτων.